НБУ пропонує переформатувати програму кредитування «5-7-9%», зокрема і для банків – Ніколайчук

Державна програма «Доступні кредити під 5-7-9%» повинна змінитись і сфокусуватись на інвестиційних проєктах, вважають у Національному банку. Про це в ефірі проєкту Forbes Ukraine «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти   

  • Програма «5-7-9%» довела свою ефективність під час криз, зокрема під час пандемії і першої фази війни, але зараз вона створює значні фіскальні ризики для держфінансів, зазначив Ніколайчук. 
  • Для адаптування програми під поточні умови треба спрямувати основні її обсяги на інвестиційні проєкти, а не на обігові кошти, як це відбувається зараз, вважають в НБУ. Фінансування обігових коштів варто залишити лише для певних вразливих категорій бізнесу, як-от підприємства неподалік зони бойових дій або критичні виробництва, уточнив Ніколайчук. 
  • «Також варто відкалібрувати дизайн програми й з точки зору компенсації, яку отримують банки, – зазначив заступник голови НБУ. – На нашу думку, певною мірою ця програма зараз субсидує і банки через компенсацію достатньо високої процентної ставки». 
  • Таке переформатування «5-7-9%» має призвести до зменшення її обсягів, щоби вона могла вкластись у ті кошти, що передбачені на неї у бюджеті – цьогоріч це 18 млрд грн, підсумував він. 

Контекст  

Через великий розмір програми «5-7-9%» у держави не вистачає коштів на покриття всіх пільгових процентів, тому Фонд розвитку підприємництва (ФРП) на початок 2024 року заборгував банкам 7 млрд грн. 

Через це уряд розглядає варіанти переформатування програми, сфокусувавши її на окремих напрямах. Нова концепція має зʼявитись у березні, очікувала директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

Детальніше про проблеми «5-7-9%» читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *