Україна і Данія підписали угоду у сфері безпеки

Україна та Данія уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Документ підписали президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністерка Данії Метте Фредеріксен у Львові, повідомила пресслужба президента. 

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Договір передбачає, що цього року Данія надасть Україні військову підтримку в розмірі щонайменш €1,8 млрд. 
  • Також данський Фонд підтримки України на загальну суму €8,5 млрд покриє військову та цивільну підтримку у 2023–2028 роках.
  • Данія зобовʼязалася надавати підтримку Україні протягом 10 років дії цієї угоди.
  • Угода передбачає постійну військову допомогу в різних сферах у координації та співпраці з відповідними міжнародними партнерами й установами, зосереджуючись на військово-повітряних силах і протиповітряній обороні, морській безпеці, розмінуванні, технологіях і безпілотниках, а також інших ключових можливостях і нагальних потребах України.
  • Данія підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через авіаційну коаліцію, зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні.
  • Також данські партнери співпрацюватимуть з Україною, щоб протидіяти російській кіберагресії, кібершпигунству й гібридній війні.
  • Крім того, угода підтверджує підтримку Данією майбутнього членства України в ЄС і НАТО, зокрема шляхом підтримки планів реформ України та сумісності її Сил оборони та безпеки з Альянсом. 
  • У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну угода передбачає проведення консультацій протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків.
  • Угода може бути продовжена за спільного рішення сторін.

Контекст

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. 

Данія стала четвертою країною, з якою Україна підписала безпекову угоду. 

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. У 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів. І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років дії угоди.

16 лютого безпекову угоду було підписано з Німеччиною. Цьогоріч Німеччина надасть понад €7 млрд на військову допомогу Україні.

Також 16 лютого Україна підписала угоду з Францією. За словами Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону €3 млрд уже в поточному році, чітку й принципову підтримку з боку Парижа повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти Росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва РФ та всіх воєнних злочинців.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *