Єврокомісія затвердила виділення €900 млн для Угорщини, щоб розблокувати допомогу Україні

Європейська комісія у четвер, 23 листопада, затвердила авансові виплати Угорщини у розмірі €900 млн у рамках її досі замороженої частки у фонді REPowerEU, повідомляє пресслужба органу. Наразі блок намагається подолати вето Будапешта на допомогу Україні.

Ключові факти

  • Єврокомісія позитивно оцінила оновлений план відновлення та стійкості Угорщини, який включає положення REPowerEU (пропозиція ЄК припинити залежність від російського викопного палива до 2030 року ). 
  • Чиновники ЄС заявили, що змінений план для Угорщини коштує €10,4 млрд на кілька років – або близько 5% ВВП Угорщини у 2023 році – включаючи €4,6 млрд в рамках RePowerEU: €0,7 млрд у вигляді грантів та €3,9 млрд у вигляді кредитів.
  • Заходи спрямовані на зміцнення та модернізацію електроенергетичного сектору, прискорення впровадження та використання відновлюваних джерел енергії, підвищення енергоефективності, переходу до «зеленої» економіки тощо. 
  • Рішення Єврокомісії тепер має бути схвалено іншими країнами ЄС, можливо, вже під час переговорів 8 грудня між міністрами фінансів 27 країн-членів ЄС.

Контекст

Чиновники ЄС повідомили Reuters минулого місяця, що блок розглядає можливість надання допомоги Угорщині, щоб заручитись підтримкою Будапешта для України. Проте зовсім недавно джерела, які беруть участь у підготовці саміту лідерів ЄС, який пройде 14-15 грудня і обговорюватиме питання України, висловили скептицизм з приводу того, що на Орбана можна вплинути.

Авансові платежі, які не вимагають дотримання умов верховенства закону, які інакше були б повʼязані з фінансовою допомогою ЄС, підпадають під дію RePowerEU, частини постпандемічного стимулювання ЄС, покликаного підтримати енергетичний перехід від викопного палива.

Європейська комісія позбавила Угорщину участі в постпандемічному економічному стимулюванні блоку через занепокоєння з приводу корупції та відмови від демократичних стримувань та противаг під керівництвом премʼєр-міністра Віктора Орбана.

У свою чергу, Угорщина заблокувала рішення ЄС, які інакше очікувалися б наступного місяця, про надання Україні економічної допомоги у розмірі €50 млрд до 2027 року та початок переговорів щодо вступу з Києвом. 

Будапешт також заморозив план надання Києву військової допомоги ЄС у розмірі €20 млрд і виступає проти санкцій щодо Росії за ведення війни.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *