ЄС запропонував торгові обмеження проти компаній із Китаю, Туреччини та Індії за допомогу ВПК Росії – Bloomberg

Європейський Союз запропонував нові торгові обмеження приблизно для двох десятків фірм, у тому числі трьох, що базуються в Китаї, яких звинувачують у підтримці військових дій Росії проти України, пише Bloomberg.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Блок висунув пропозицію заборонити фірмам Євросоюзу торгувати з низкою компаній КНР, Сербії, Індії та Туреччини, через те що вони сприяють РФ.
  • У разі ухвалення це буде перший випадок, коли ЄС запроваджує обмеження для компаній у материковому Китаї, з того часу як Росія вторглася в Україну. 
  • Обмеження заборонять європейським фірмам торгувати з компаніями, включеними до списку, в рамках зусиль блоку з обмеження можливості Росії отримати товари, що підпадають під санкції, через компанії в третіх країнах. 
  • Раніше ЄС пропонував внести до списку кілька китайських фірм, але ці пропозиції були відхилені через опір із боку деяких держав-членів і після того, як Пекін надав гарантії. Це питання має вирішальне значення для ЄС, який вважає Пекін одним із своїх найважливіших торгових партнерів, і зокрема для Німеччини, для якої Китай є найбільшим ринком для автовиробників, включаючи Volkswagen AG.
  • Згідно з документом, в основному технологічні та електронні компанії звинувачуються у «сприянні військовому та технологічному розвитку Росії або розвитку російського сектору оборони та безпеки».
  • Пропозиції включають обмеження для трьох китайських фірм та по одній з Індії, Шрі-Ланки, Сербії, Казахстану, Таїланду, Туреччини та Гонконгу. 
  • Наразі ЄС запровадив санкції проти понад 620 компаній, більшість яких із Росії.

Контекст

18 грудня Європейська рада прийняла 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів через агресивну війну Росії проти України.

ЄС уже ввів чимало заборон, наприклад для морського імпорту російської нафти, а зовсім недавно – на алмази. Брюссель вважає, що мало що залишилося того, у чому країни ЄС могли б дійти одностайної згоди, а санкції щодо російського ядерного палива та скрапленого природного газу поки що вважаються такими, що не обговорюються.

У рамках 13-го пакету санкцій ЄС до дворіччя з дня вторгнення Росії в Україну, блок також запропонував запровадити санкції щодо більш ніж 110 фізичних та юридичних осіб.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *