ЄС планує створити фонд військової допомоги Україні на €20 млрд

Дипломати ЄС цього тижня розпочнуть розгляд нового плану, який дає змогу розблокувати військову допомогу Україні, пишу Bloomberg та WSJ з посиланням на проєкт плану, представлений 19 січня. 

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • План передбачає створення спеціального фонду, до якого спрямують €6,5 млрд з Європейського фонду миру, а також будуть у 2024-2027 роках щорічно передавати по €5 млрд на рік.
  • Новий механізм дозволить використати гроші фонду для компенсації витрат країн ЄС на спільні закупівлі зброї для України – безпілотників, ракет для ППО та боєприпасів. Частину коштів також спрямують на підготовку українських військових в ЄС.
  • Як зазначає WSJ, після схвалення нового плану, країни ЄС зможуть повернути до своїх бюджетів понад €20 млрд із фондів Євросоюзу в обмін на «десятки мільярдів євро» військової допомоги, яку вони нададуть Україні наступні чотири роки.
  • Зазначається, що країни ЄС вже у 2024 році зможуть отримати компенсацію за військову допомогу у розмірі €7,5 млрд. 
  • Лідери ЄС можуть розглянути пропозицію щодо нового плану на саміті 1 лютого.

Контекст

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну країни ЄС схвалили сім пакетів військової допомоги Києву на загальну суму €3,5 млрд, а також виділили €2 млрд на постачання боєприпасів. Водночас уряд Угорщини заблокував восьмий пакет військової допомоги Україні.

15 грудня угорський премʼєр Віктор Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

За даними FT, ЄС готує резервний план на суму до €20 млрд для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето угорського премʼєра Орбана.

Угорщина погодиться зняти вето на пакет допомоги Україні від ЄС на €50 млрд за умови, що це фінансування переглядатимуть щороку, повідомили джерела Politico цього тижня.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *