Експорт продуктів з України. Уряд Польщі домігся поступок від ЄС щодо обмеження поставок

Новий уряд Польщі домігся поступок від ЄС у боротьбі за обмеження експорту продуктів харчування з України. За словами Комісара з торгівлі ЄС Валдіса Домбровскіса, Брюссель контролюватиме приплив сільгосппродукції, якщо він нестиме ризики зниження цін у Польщі та інших сусідніх країнах, пише Financial Times.

15 лютого Forbes проводить бізнес-конференцію AgriFood, де визначимо перспективи розвитку української агропромисловості. Понад 25 cпікерів із Enzym, HD-group, IMK, Raiffeisen Bank та інших компаній. Нетворкінг, воркшопи, бізнес-знайомства. Купити квитки можна за цим посиланням.

Ключові факти

  • Пропозиція має надійти цього тижня і, швидше за все, включатиме «гарантії щодо конкретної країни», які б Брюсселю блокували імпорт, якщо ринок конкретної країни буде переповнений, зазначив Домбровскіс. Наразі оцінюється вплив на ринок ЄС в цілому, що знижує ймовірність вжиття заходів.
  • «Ми шукатимемо, як надати додаткові гарантії Польщі та іншим державам-членам, і одним із способів зробити це є запровадження захисних заходів для кожної країни», – сказав він.
  • Єврокомісар вважає, що вплив торгівлі чи експорту української сільськогосподарської продукції розподілено дуже нерівномірно. Насамперед воно відчувається в найближчих сусідніх країнах, тоді як для ринку ЄС загалом воно не створює особливих проблем. 
  • Домбровскіс зазначив, що заходи розроблені на період до червня 2025 року. Попередньо вони мають пройти процедуру затвердження у Європарламенті.
  • Він додав, що розпочне переговори про взаємну лібералізацію торгівлі, вимагаючи від України знизити деякі торговельні барʼєри, щоб збільшити експорт ЄС, оскільки країна розпочинає переговори про вступ до блоку.

Контекст

4 січня польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявляв, що ембарго на експорт українських товарів до Польщі безстрокове. Водночас Європейська комісія вже направила Польщі листа з вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

5 січня єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський назвав збільшення Україною поставок мʼяса птиці та цукру до країн ЄС загрозою для виробників країн-членів.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, що фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *