ЄС очікує прогресу у переговорах про використання російських активів для допомоги Україні – Reuters

Лідери країн Європейського Союзу під час зустрічі наприкінці жовтня вимагатимуть «рішучого прогресу» у використанні заморожених російських активів для допомоги Україні, пише Reuters із посиланням на проєкт заяви. Технічні переговори щодо цього питання між дипломатами з країн ЄС мають відбутись 17 жовтня. 

Ключові акти

  • Національні лідери блоку, які зустрінуться на саміті в Брюсселі 26-27 жовтня, мають закликати до «рішучого прогресу… у використанні доходів від заморожених активів Росії», згідно з проєктом спільної заяви, з якою ознайомилося агентство Reuters.
  • Дипломати з країн ЄС мають провести технічні переговори щодо цього питання 17 жовтня. 
  • Минулого місяця США та Велика Британія заявили про підтримку плану ЄС з оподаткування непередбачених прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для фінансування України.
  • Міністри фінансів країн «Великої сімки» (G7) на зустрічі в Марокко в четвер оцінили, що такі активи на суму $280 млрд були заморожені, і очікують, що найближчими місяцями буде проведено додаткову роботу з пошуку юридично обґрунтованих способів їх використання на допомогу Україні.
  • Робота ЄС серед його 27 держав-членів щодо використання заморожених російських державних активів для України неодноразово відкладалася через юридичні проблеми, зокрема після того, як санкції блоку були оскаржені в судах.

Контекст

Бельгія заявила раніше цього тижня, що має намір заснувати спеціальний фонд для підтримки України обсягом €1,7 млрд цього року з оподаткування заморожених російських активів на території країни, повідомив прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александр Де Кроо на спільній пресконференції з президентом Володимиром Зеленським.

Бельгійська клірингова палата Euroclear управляє замороженими активами російського центрального банку на суму близько €125 млрд. 

Офіційний представник ЄС заявив цього тижня, що переговори ЄС з податку на непередбачені доходи не змогли досягти прогресу протягом кількох місяців, частково через заперечення з боку Бельгії, яка наразі має виняткове право на власний розсуд вирішувати, що робити з податковими надходженнями.

Офіційний представник Бельгії заявив, що країна наполягає на рішенні «Великої сімки», пояснивши, що заборона тільки для ЄС не буде ефективною, оскільки бізнес перенаправиться з Euroclear до інших міжнародних клірингових палат без таких вимог.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *