«єОселя». Іпотеку під 3% обмежили житлом не старше трьох років замість 10

Кабінет Міністрів оновив вимоги за іпотечною програмою «єОселя», щоб допомогти розвитку будівельної та суміжних галузей. Іпотеку під 3% обмежили житлом не старше трьох років замість 10. Таке рішення уряд ухвалив на засіданні 4 жовтня, повідомила пресслужба Мінекономіки.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Деталі

  • Програма для більшості громадян стає орієнтованою на нове або здане в експлуатацію житло не більше ніж три роки тому замість 10 років до цього.
  • Водночас уряд розширив можливості для внутрішньо переміщених осіб: вони зможуть купувати квартири або будинки віком до 10 років, тоді як раніше вік житла за «єОселею» для них був обмежений трьома роками. 
  • Нові вимоги до віку нерухомості допоможуть розвитку будівельної та суміжних галузей, вважає заступник міністра економіки Андрій Телюпа. 
  • Внутрішньо переміщеним особам уряд надав можливість купувати житло за програмою віком до 10 років. Такими самими умовами зможуть скористатися ветерани та члени їхніх родин, військовослужбовці, правоохоронці, медики, вчителі та науковці в регіонах, що найбільше постраждали від війни та відчувають брак нового житла – у Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Херсонській областях.
  • Рішення набуде чинності через 30 днів після публікації, а норми щодо житла, яке беруть в іпотеку в інтересах ВПО – 18 грудня.

Оновлені правила «єОселі» передбачають можливість придбати житло:

  • Віком до 10 років: ВПО, членам їхніх родин, за умови, що ті беруть іпотеку в інтересах ВПО – у всіх регіонах; військовослужбовцям і правоохоронцям, медикам, педагогам, науковцям, ветеранам і членам їхніх сімей тощо – в Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Херсонській областях.
  • Віком до трьох років: військовослужбовцям і правоохоронцям, медикам, педагогам, науковцям, ветеранам і членам їхніх сімей у решті регіонів. Всі інші громадяни зможуть купувати квартири і будинки віком до трьох років на всій території країни.

Контекст

За програмою пільгової іпотеки «єОселя» військовослужбовці ЗСУ за контрактом і силовики, педагоги, медики й науковці можуть отримати кредит на купівлю житла під 3% річних. Для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян, які не мають у власності житла або хочуть збільшити його площу, ставка – 7%.

Деякі міські та обласні адміністрації співпрацюють з банками – учасниками програми і компенсують певним категоріям покупців відсотки на придбання житла за програмою «єОселя».

Під програму підпадають квартири з розрахунку 52,5 кв. м на одну особу плюс 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї. Нормативна площа житлового будинку для сім’ї з однієї особи – не більше 62,5 кв. м загальної площі та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї.

1 жовтня програмі «єОселя» виповнилося два роки. За цей час понад 13 000 українських сімей придбали житло на пільгових умовах. Загалом кредитів видано на понад 21 млрд грн. 

У січні 2024 року уряд розширив кредитування – окрім варіанта придбати квартиру, додали можливість купити приватний будинок чи таунхаус. У вересні цього року обʼєднали програми «єОселя» та «єВідновлення». Українці, які отримали житловий сертифікат «єВідновлення», можуть використати гроші з нього на перший внесок за іпотеку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *