Виробникам дронів видаватимуть гранти на пільгових умовах – рішення уряду

Підприємства-виробники дронів зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості поданого проєкту. Таке рішення уряд підтримав на засіданні 3 травня, йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Грантові кошти виробники дронів зможуть спрямувати на придбання, доставку, монтаж обладнання. А власні кошти в рамках вартості проєкту – зокрема, й на поповнення оборотного капіталу. 
  • За умовами грантової програми на переробку, отримувач має створити певну кількість робочих місць, залежно від суми гранту. До нинішнього рішення уряду пільговими умовами могли скористатися лише підприємства на деокупованих територіях.
  • Крім того, передбачено, що пільгові умови надання грантів на переробку для підприємств Київської області будуть діяти до кінця 2024 року. Наразі існує великий попит серед підприємств регіону на участь у грантових програмах, зазначило Мінекономіки. 
  • Також уряд посилив контроль над виконанням отримувачами грантів умов договору. Зокрема, бізнес, що не створив у визначений термін обумовлену договором кількість робочих місць, має повернути державі пропорційну суму від обсягу гранту в 30-денний термін з часу виявлення порушення.

Контекст

Кабмін 30 квітня виділив додаткові 15,5 млрд грн Держспецзв’язку для закупівлі 300 000 дронів. 

В Україні вже рік працює кластер оборонних технологій Brave1, де зареєстровано понад 1600 розробок за 12 напрямками. «Ми надали 186 грантів на понад 120 млн грн для дослідницько-конструкторських робіт та для масштабування виробництва», – заявляв премʼєр Денис Шмигаль.

Кластер планує збільшити кількість та обсяг виданих грантів розробникам defense-tech рішень. Для цих цілей вже передбачено 1,5 млрд грн у держбюджеті України на 2024 рік. Сама ж сума грантів буде збільшена до 500 000 грн, 1 млн грн, 2 млн грн, 4 млн грн та 8 млн грн. Ці кошти буде розподілено на розвиток технологічних рішень.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *