Віктор Медведчук потрапив під санкції Чехії

Уряд Чехії запровадив санкції проти позбавленого громадянства України Віктора Медведчука, компанію Voice of Europe s.r.o., яку він «використовує у своїх інтересах», а також на медіапродюсера і пропагандиста Артема Марчевського. Про це йдеться у повідомленні на сайті МЗС Чехії.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Медведчук «керує операцією російського впливу на території Чехії», метою якої є порушення територіальної цілісності, суверенітету та свободи України, заявило МЗС Чехії. 
  • «Це рішення відповідає безпековим інтересам Чехії, а також сприяє захисту демократії майбутніх виборів до Європейського парламенту», – йдеться у повідомленні.
  • Ці санкції покликані вдарити по проросійській мережі, яка намагалася розвинути операцію впливу в його країні, що «потенційно могло мати серйозний вплив на безпеку Чехії та ЄС», – сказав на брифінгу 27 березня премʼєр-міністр країни Петр Фіала, якого цитує ЄП.
  • За його словами, Медведчук керував низкою мереж впливу з Росії та особисто повʼязаний з Володимиром Путіним.
  • Медведчук у Чехії використовує компанію Voice of Europe, а також пропагандиста Артема Марчевського. Фіала зазначив, що діяльність проросійської групи виходить за межі Чехії, впливаючи на демократичні процеси в Європі.

Контекст

В Україні проти колишнього народного депутата Віктора Медведчука прокуратура веде дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук перебував під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі та втік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. 12 квітня минулого року Медведчука затримала СБУ. 21 вересня 2022-го у межах обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві віддали проросійського політика Віктора Медведчука та 55 російських окупантів. 

Згодом президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства Віктора Медведчука, а Верховна Рада України ухвалила проєкт постанови про дострокове припинення його повноважень як народного депутата.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *