Харків без електроенергії. Фонд підтримки енергетики має €40 млн для відновлення зруйнованих обʼєктів

Відновлювати зруйновані Росією обʼєкти енергетики на Харківщині планується за кошти Фонду підтримки енергетики, у якому наразі є понад €40 млн. Про це на брифінгу повідомив міністр енергетики Герман Галущенко час робочої поїздки в область. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Галущенко зазначив, що Україна напрацювала низку механізмів співпраці з міжнародними партнерами для надання допомоги енергосектору. Одним із них є Фонд підтримки енергетики, який було створено навесні 2022 року. 
  • За кошти донорів, внесені до Фонду, закуповується устаткування. Воно використовується українськими енергетиками для ремонтів і відновлення після ворожих атак. «На сьогодні у Фонді є доступні для подолання наслідків цього обстрілу більше €40 млн – на них будуть здійснюватися закупівлі необхідного обладнання. Крім цього, постійно надходить допомога у вигляді устаткування», – наголосив міністр.
  • Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов своєю чергою наголосив, що потрібно думати над відновленням ТЕЦ-5, яке може «зайняти роки». 
  • «Це відбудеться не завтра, не через місяць або два, бо руйнування досить серйозне. І поряд з відновленням великих генеруючих об’єктів маємо думати про альтернативу. Низку відповідних проєктів маємо реалізовувати до наступного ОЗП», – зазначив очільник області.
  • За його словами, наразі ситуацію з енергопостачанням в області стабілізовано, заживлено критичну інфраструктуру, електропостачання побутових споживачів Харкова і 17 населених пунктів області здійснюється за графіками.

Контекст

Росія в ніч на 22 березня здійснила наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти України. Харків та область атакували ракетами С-300 та «Іскандерами-М». Унаслідок ударів по енергетичній інфраструктурі місто залишилося без електроживлення. 

З 25 березня діють графіки відключення по Харкову та частині районів області. Вранці 25 березня вдалося відновити роботу метрополітену, потужностей для курсування наземного електротранспорту поки що немає.

Через руйнування енергооб’єктів у місті достроково завершили опалювальний сезон.

На відновлення енергопостачання в Харкові знадобиться до 14 днів, для цього є технічні рішення, повідомив голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *