Від Офісу генпрокурора вимагають оприлюднити номери «закритих справ» проти бізнесу

Офіс генерального прокурора має оприлюднити номери справ проти бізнесу, які ніби-то були закриті за підсумками тримісячного аудиту, проведеного згідно з указом президента від 23.01.2024 № 21/2024. Про це йдеться у заяві громадського руху «Маніфест 42». 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У звіті про проведення тримісячного аудиту Офіс генпрокурора повідомив про ніби-то закриття 1218 справ проти бізнесу. Згодом Бюро економічної безпеки повідомило про закриття понад 200 кримінальних проваджень.
  • Водночас у періодичному звіті, який публікується на офіційному сайті Офісу генпрокурора, повідомляється, що протягом січня-квітня 2024 року БЕБ закрило лише девʼять справ. 
  • «Подібні дивні розбіжності спостерігаються й у звітах інших правоохоронних органів. У звʼязку з цим ОГПУ має негайно опублікувати розʼяснення щодо очевидних ознак маніпулювання даними», – йдеться у заяві «Маніфест 42».
  • Також представники бізнесу закликали президента Володимира Зеленського ініціювати перевірку інформації, оприлюдненої Офісом генпрокурора на предмет маніпулювання даними і вжити відповідні заходи реагування. 
  • «Маніфест 42» наголосив, що жодна справа, яка перебуває на контролі громадського руху, зокрема й справа Мазепи та Riviera Village, не закрита.

Контекст

23 січня за підсумками засідання РНБО Зеленський анонсував мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес». 

Що стосується тримісячної перерви від перевірок, то РНБО рекомендувало Офісу генпрокурора, ДБР, Нацполіції, БЕБ, СБУ утриматися від перевірок компаній, якщо це може зашкодити їх підприємницькій діяльності. Про деталі суспільного договору між бізнесом та владою, читайте в матеріалі Forbes.

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

У січні–жовтні 2023 року лише 23% кримінальних проваджень у сфері господарської діяльності доходили до суду з обвинувальним актом. Це на третину менше, ніж у попередні роки.

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні пʼять років. 

У квітні цього року під час зустрічі з бізнесом та Радою бізнес-омбудсмена заступник генпрокурора Дмитро Вербицький заявив, що після проведення аудиту близько 19% справ проти бізнесу були закриті. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *