Україна може отримати від США додаткову батарею ППО Patriot – Bloomberg

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над тим, щоб відправити в Україну додаткову батарею системи ППО Patriot, пише Bloomberg із посиланням на людей, ознайомлених із цими планами. Гроші на нову систему можуть взяти з пакета допомоги на $61 млрд.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • США та союзники намагаються задовольнити попит України на додаткові засоби протиповітряної оборони для відбиття зростаючих російських атак, зазначає агентство.
  • США планують надіслати батарею Patriot разом із радарами. Європейські союзники України також розглядають можливість надіслати Києву додаткові системи ППО зі своїх запасів, кажуть співрозмовники видання.
  • Кошти на нову систему Patriot, ймовірно, будуть виділені з пакета допомоги на суму $61 млрд, яку нещодавно схвалив Конгрес і підписав Байден. 

Система ППО Patriot

Батарея – мінімальний за складом тактико-вогневий підрозділ, який може виконувати бойове завдання самостійно. До зенітної батареї входять від чотирьох до восьми пускових установок, кожна з яких має по чотири ракети.

Батарея Patriot складається з радарів та станції управління для виявлення, відстеження і наведення на ворожу зброю, пускової установки ракет і транспортних засобів підтримки. Ракети системи виробляються компанією Lockheed Martin Corp., а радіолокаційні та наземні елементи управління – компанією Raytheon Technologies Corp.

Вартість батареї Patriot залежить від її комплектації. Одна батарея може коштувати близько $1 млрд, одна ракета для системи – близько $4 млн.

Читати більше Згорнути

Контекст

Цього тижня президент Володимир Зеленський повідомив держсекретареві США Ентоні Блінкену, який перебував з візитом у Києві, що Україні потрібні два комплекси Patriot саме для Харкова.

Раніше Україна звернулася до кількох союзників із проханням надати додаткові батареї Patriot вартістю $1 млрд та інші системи ППО. 

США розглядають відправку Patriot та інших систем ППО в Україну союзниками як «першочергове завдання», заявив цього тижня радник Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван. «Є низка союзників, які мають можливості, якими вони могли б поділитися, і способи, якими Сполучені Штати могли б допомогти їм задовольнити їхні потреби в протиповітряній обороні», – сказав Салліван.

Минулого місяця Німеччина пообіцяла надіслати в Україну ще одну систему Patriot.

Україна збиває набагато меншу частку російських ракет, ніж це було на початку війни. Українським силам ППО за останній місяць вдавалося збивати лише 30% ракет, запущених росіянами, підрахувала WSJ. За останні пів року ППО України збивала в середньому 46% ракет, а в попереднє півріччя показник ефективності досягав 73%, зазначає видання. Падіння частки збитих цілей відбувається, зокрема, через те, що у ЗСУ закінчуються боєприпаси для систем Patriot, які були найкращим захистом від таких атак.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *