Верховна Рада ухвалила закон про корпоративне управління держкомпаній

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 5593-д щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава. Цей закон є однією з важливих умов виконання євроінтеграційних зобовʼязань.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Закон про реформу корпоративного управління унормовує низку питань, повʼязаних з діяльністю державних підприємств. Зокрема це стосується запровадження політики державної власності, яку затверджуватиме уряд. 
  • Водночас політика винагороди керівників і членів наглядових рад державних підприємств та державна дивідендна політика будуть частинами політики державної власності.
  • Наглядові ради усіх ДП затверджуватимуть стратегічні плани розвитку, а також інвестиційні та фінансові плани.
  • Передбачається зміна процедури винагороди керівників ДП і членів наглядових рад. Політика винагороди міститиме принципи та методологічні підходи, на основі яких наглядові ради встановлюватимуть розмір винагороди керівників ДП.
  • Закон також унормовує процедуру звільнення членів наглядових рад – запроваджується вичерпний перелік підстав для звільнення.
  • Документ визначає підходи до дивідендної політики держави, яку також затверджуватиме уряд.
  • Майже дев’ять років тривали дебати щодо реформи корпоративного управління держпідприємствами, зазначила Надія Кобиляк, старший менеджер Команди підтримки реформ Мінекономіки за напрямком «Реформа корпоративного управління».
  • «Основна ідея – запустити прозору модель корпоративного управління держпідприємствами за стандартами розвинених країн. На практиці це означає, що ми зменшуємо рівень втручання держави в операційну діяльність держкомпаній», – зазначила вона. 
  • Подальше ефективне впровадження реформи приведе до позбавлення політичного впливу на держпідприємства та сприятиме створенню конкурентоспроможних компаній, додала Надія Кобиляк.
  • Також, за її словами, ця реформа – один з надважливих компонентів на шляху до євроінтеграції, подальшої співпраці з МВФ і залучення фінансування державними компаніями.

Контекст

На квітень 2023 року в управлінні центральних органів державної влади перебувало 3107 держпідприємств, із яких тільки 859 працювали, а 433 – були прибутковими, за даними Мінекономіки. 

Водночас кожне третє ДП визнавалось збитковим або було збитковим і виступало потенційним джерелом фіскальних ризиків.

Експерти вважають, що на ефективність функціонування держпідприємств впливають відсутність затвердженої стратегії управління державною власністю та реальної незалежності членів наглядових рад, а також повільна корпоратизація та низький рівень прозорості й підзвітності.

Реформа корпоративного управління відповідно до стандартів ОЕСР – серед зобов’язань України відповідно до меморандуму з МВФ. Від ухвалення закону залежить не лише отримання Україною фінансування від МВФ у межах нової програми, а й іншої допомоги упродовж наступних років.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *