Данія оголосила про підписання безпекової угоди з Україною

Данія стала першою серед країн Північної Європи, які уклали угоду про «безпекові зобовʼязання» перед Україною, пише DR. Відповідний договір представила премʼєр-міністр країни Метте Фредеріксен, він розрахований на десять років.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Угода гарантує підтримку Україні протягом наступних десяти років: як у військовому, так і цивільному плані.
  • «Це найсерйозніша ситуація у безпеці з часів закінчення холодної війни. І ми, з боку данського уряду, не можемо не наголосити, наскільки важливо, щоб Україна отримала той військовий потенціал, який їй необхідний», – заявила Фредеріксен.
  • Угода має допомогти підтримати здатність України захиститися від Росії, а згодом дати змогу стримати майбутні напади Росії.
  • Данія надасть Україні 15-й пакет підтримки вартістю 1,7 млрд крон ($247 млн). Він передбачає закупівлю засобів ППО, безпілотників і 15 000 артилерійських снарядів, які будуть доставлені в Україну протягом кількох місяців, повідомило Міністерство оборони Данії.
  • За даними відомства, також очікується, що перші бойові літаки F-16 будуть передані Україні вже цього літа.

Контекст

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. 

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. У 2024-му Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні у вигляді 2,5 млрд фунтів стерлінгів. І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років.

16 лютого безпекова угода була підписана з Німеччиною. Цьогоріч Німеччина надасть понад €7 млрд на військову допомогу Україні.

Після цього Франція стала третьою країною, з якою Україна підписала безпекову угоду. За словами Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону €3 млрд вже в поточному році.

Данія загалом надала Україні підтримку на суму 34,5 млрд крон, зазначається у звіті тамтешнього Міноборони. Йдеться про 407 ракет «Стінгер», деталі авіаційного озброєння, засоби розмінування, понад 100 танків «Леопард-1», 14 танків «Леопард-2», 54 бронетранспортери М113, артилерійські снаряди та багато іншого. Крім того, Данія ініціювала навчання українських пілотів та допоміжного персоналу на бойових літаках F-16.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *