VEON виходить з Росії

Нідерландський холдинг Veon (власник мобільного оператора «Київстар») 9 жовтня оголосив про завершення продажу своїх російських активів групі топменеджерів «ВимпелКому» на чолі з генеральним директором компанії Олександром Торбаховим. Про це йдеться в повідомленні компанії. 

Ключові факти

  • Угода означає для Veon повний вихід із російського ринку та не передбачає жодних домовленостей про зворотний викуп активів, зазначили в компанії. 
  • «Закриття продажу та завершення нашого виходу з Росії дозволяють нам повністю зосередити нашу енергію на шляху вперед і задовольняти зростаючий попит на наших ринках – Пакистані, Україні, Бангладеш, Казахстані, Узбекистані та Киргизстані», – зазначив СЕО Veon Group Каан Терзіоглу. 
  • Угода оплачується через передачу на баланс структури Veon євробондів холдингу, придбаних «ВимпелКомом» у російських інвесторів. Ця структура володітиме облігаціями до їх анулювання або погашення. 

Контекст

У Veon обіцяли закрити угоду з продажу російських активів до 13 жовтня – закінчення терміну погашення облігацій Veon Holding, випущених у жовтні 2023 року.

Veon була заснована в Москві у 1992 році як «ВимпелКом» (бренд «Білайн»), один із перших операторів стільникового звʼязку в країні. На сьогодні це голландська телекомунікаційна компанія, яка обслуговує понад 220 млн клієнтів у восьми країнах. 

LetterOne Holdings Михайла Фрідмана та Петра Авена належить 25% холдингу Veon. В Україні холдинг представлений мобільним оператором «Київстар».  

7 жовтня суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Зокрема, був арештований останній актив Фрідмана в Україні – частка в мобільному операторі «Київстар». 

У «Київстарі» зазначили, що, попри арешт корпоративних прав, продовжують надавати послуги клієнтам. 

У компанії наголосили, що Фрідман не є кінцевим бенефіціарним власником оператора, жодним чином не впливає на діяльність компанії і є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телекомгрупи Veon.  

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

На початку вересня цього року слідчі СБУ повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі підозрюваний разом зі своїми бізнес-партнерами перебувають за межами України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *