Валютні обмеження НБУ: Нацбанк послабив вимоги для послуг, дивідендів та кредитів

Національний банк України дозволив імпорт широкого кола послуг, а також часткову сплату дивідендів і процентів за кордон. Про це повідомила пресслужба НБУ з посиланням на відповідну постанову правління регулятора.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • Відкривається можливість оплачувати імпорт широкого кола послуг. У Постанові НБУ № 18 від 24 лютого 2022 року, яка містить ключові валютні обмеження воєнного часу, скасовується привʼязка до Постанови КМУ № 153, що визначає виключний перелік послуг, оплата за імпорт яких є можливою.
  • Полегшується оплата транскордонних лізингу й оренди. Юрособи та ФОП зможуть переказувати гроші за кордон для оплати за договорами лізингу чи оренди без обмеження за предметом чи датою договору.
  • Компанії з іноземним капіталом можуть репатріювати «найновіші» дивіденди. Починаючи з 13 травня 2024 року, іноземні інвестори українських компаній можуть виводити за кордон дивіденди, нараховані за період, що починається 1 січня 2024 року. Проте виведення дивідендів буде обмежено щомісячним лімітом в розмірі €1 млн.
  • Бізнес може повільно обслуговувати «старі» кредити. Резиденти-позичальники зможуть виплачувати процентні платежі за зовнішніми кредитами, що були прострочені після 24 лютого 2022 року (але не раніше) до 1 травня 2024 року в розмірі не більш як €1 млн на квартал. Обмежень на планові платежі за непросроченими кредитами немає.
  • Полегшується обслуговування «нових» кредитів. Резиденти-позичальники зможуть виплачувати та обслуговувати зовнішні кредити, отримані після 20 червня 2023 року. Проте мінімальний строк користування таким кредитом має становити 1 рік.
  • Дочки авіакомпаній і платіжних систем зможуть переказувати кошти материнським компаніям. Щомісячний ліміт таких операцій становитиме €5 млн.

Контекст

У червні 2023-го Нацбанк затвердив стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування.

Останнє суттєве послаблення обмежень відбулося у грудні минулого року: НБУ скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню. Регулятор також дозволив Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування або компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних із здійсненням таких операцій. 

Згідно опитування Європейської Бізнес Асоціації серед членських компаній, що було опубліковано у березні, найбільший запит бізнесу на помʼякшення валютних обмежень стосувався оплати послуг (так званий «некритичний» імпорт – маркетингові послуги, рекламні, бізнес-консалтинг, освіта тощо). Цю потребу назвали актуальною 88% учасників опитування. Більшість (37%) назвали прийнятним встановлення ліміту 100 000-500 000 грн на місяць, ще 31% вказали на діапазон 500 000– 1 млн грн на місяць.

71% опитаних компаній називають актуальною потребу у виплаті дивідендів нерезидентам. 68% – збільшення лімітів по операціях з використанням гривневих корпоративних платіжних карток за межами України. Серед актуальних питань учасники опитування назвали і виплату позик нерезидентам, оплати роялті тощо.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *