В Україні запустили опитування про зайнятість громадян в межах цифровізації Держстату

У Держстаті стартувало перше онлайн-опитування, яке стосується зайнятості та безробіття українців. Це важливий крок у масштабній трансформації Держстату, яка дасть змогу отримувати інформацію в реальному часі, швидко її аналізувати та обробляти, йдеться у пресрелізі Мінцифри.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Цифровізація Держстату і впровадження онлайн-опитувань значно спрощують збір статистичних даних, пришвидшують обробку та поширення інформації. А також економлять бюджетні кошти й час як працівників Держстату, так і населення, йдеться у повідомленні.
  • Усе, що потрібно, – це смартфон або компʼютер, застосунок «Дія» або BankID. До того ж українці, які перебувають за кордоном, також можуть долучитися до опитування.
  • Як зазначили в Мінцифри, завдяки збору інформації буде отримано дані про рівень та причини безробіття в країні, напрями зайнятості, способи пошуку роботи тощо. Вся отримана під час онлайн-опитування інформація деперсоналізована й використовуватиметься лише зі статистичною метою, йдеться у повідомленні.

Ключова цитата

«Разом із командою напрацювали концепцію, яким має бути Держстат. Це якісні та актуальні дані, які збирають, обробляють і поширюють у режимі реального часу. Один з етапів трансформації Державної служби статистики – впровадження онлайн-опитувань. Вони значно економлять час та бюджетні кошти порівняно з традиційним збором статистичних даних», – зазначив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Контекст

Частина систем обробки даних у Держстаті працює з 90-х років минулого сторіччя, частина – із середини 2010-х. За словами Федорова, інформація часто дуже застаріла і передається несучасними засобами: щось на флешці відправляється, щось – електронними засобами. Рішення із різних епох вирішили не оновлювати, а замінити одним сучасним.

Тому Мінцифри планує перевести Держстат на диджитальні рейки. Аудит розпочали 2021-го, активну розробку – вже під час повномасштабної війни. «Завдання – побудувати сучасну організацію, яка більше схожа на IT-компанію і в режимі реального часу збирає, швидко обробляє і поширює дані», – каже Федоров. 

Видима користувачам частина проєкту – новий портал Держстату. Його планують запустити у другій половині 2023-го. За лаштунками – реорганізація адміністративної структури, створення внутрішньої IT-системи для збору й обробки інформації, перенесення історичних даних більш як за три десятиліття незалежності. Кошторис від консалтингу до реалізації – приблизно 55 млн грн. Фінансування – за рахунок програми EGAP, яку підтримує уряд Швейцарії. Розробка – силами EPAM, найбільшого в країні IT-гравця. Як це має працювати й чи допоможе вилікувати Держстат від накопичених «хвороб», читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *