В Україні через похолодання росте споживання електрики, в енергосистемі дефіцит – «Укренерго»

У середу, 17 січня, станом на 9:10 споживання електроенергії на 4% перевищує відповідний показник вівторка через відчутне похолодання, повідомляє «Укренерго». Диспетчерський центр попереджає про наявність протягом дня дефіциту в енергосистемі близько 5%.

Ключові факти

  • Виникнення дефіциту електроенергії означає, що коли через похолодання споживання стрімко зростає, електростанціям важко так само швидко збільшити її виробництво. 
  • Тож, в період з 8:00 до 20:00, українців просять споживати електроенергію ощадливо, зокрема, свідомо використовувати потужні електроприлади, такі як обігрівачі та кондиціонери, відповідно зменшиться навантаження на електростанції.
  • «Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання споживачів», – повідомили у НЕК. 
  • Водночас ресурси електростанцій обмежені, на деяких ще тривають ремонти, а ресурси гідроелектростанцій не можуть використовуватись безперервно, необхідний час для їх поповнення.
  • Імпорт електроенергії здійснюється зі Словаччини, Румунії та Молдови. Загальний обсяг імпорту складає 3 764 МВт*год з максимальною потужністю в окремі години до 626 МВт. Експорт сьогодні не здійснюється.

Контекст

Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак та терору, який був минулої зими, заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes Денис Шмигаль. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО; у Росії поменшало ракет; проведено ремонтну кампанію; захист енергооб’єктів; робота з міжнародними партнерами; достатня кількість енергоресурсів.

В українській енергосистемі не буде колапсу, навіть якщо ворог скористається періодом похолодання для нових масованих атак на енергетичні об’єкти, сказав очільник НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону. За його словами, низькі температури – це випробування для будь-якої енергосистеми. І для того, щоб пройти цей складний період без відключень, потрібно виконати дві умови: залучити до роботи всі енергоблоки електростанцій, які зараз перебувають в поточних ремонтах, та в повному обсязі використати 1700 МВт технічної можливості імпорту, яку «Укренерго» відкрило наприкінці минулого року. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *