В США у віці 92 років помер засновник Duty Free Чак Фіні

Американський підприємець Чак Фіні, який заснував мережу магазинів Duty Free, помер у віці 92 років 9 жовтня у Сан-Франциско. Про це повідомив започаткований ним благодійний фонд The Atlantic Philanthropies.

Ключові факти

  • Фіні заснував мережу магазинів Duty Free Shoppers в 1960 році, а вже в 1988-му потрапив до списку 400 найбагатших мільярдерів США за версією Forbes. Його статки тоді оцінювалися у $1,3 млрд. 
  • Через кілька років Forbes повідомив, що помилився в оцінці капіталу, адже на той час підприємець таємно переказав левову частку своїх статків на благодійність. Загалом Фіні заробив на магазинах Duty Free майже $8 млрд.
  • З часом він став одним із основоположників руху «Віддавати за життя». Ця концепція надихнула мільярдерів Білла Гейтса та Воррена Баффета, які запустили ініціативу Giving Pledge. Вона мала переконати найбагатших людей у світі віддати половину свого статку на благодійність ще за життя.
  • У 2012 році Фіні заявляв, що зі всіх свїх статків залишив лише близько $2 млн на пенсію для себе та своєї дружини, а решту передав до благодійного фонду.
  • Останні 10 років життя Фіні разом із другою дружиною жили в орендованій квартирі в Сан-Франциско.

Засновник Duty Free, філантроп Чак Фіні помер у віці 92 років /Фото 1

Чак Фіні. Фото: The Atlantic Philanthropies

На що були витрачені $8 млрд?

Філантроп віддав $3,7 млрд на освіту, у тому числі $1 млрд своїй alma mater – Корнелльському університету, куди він вступив за пільговою програмою для ветеранів Другої світової. Понад $870 млн витрачені на боротьбу за права людини і соціальні зміни, наприклад $62 млн – на рух за скасування смертної кари у США, а $76 млн – на підтримку реформи американської медицини (Obamacare). На охорону здоров’я пішли $700 млн, включаючи $270 млн на суспільну охорону здоров’я у В’єтнамі і $176 млн на Міжнародний інститут здоров’я мозку при Каліфорнійському університеті у Сан‑Франциско. Більше про життя Чака Фіні читайте тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *