В Естонії готуються запустити аналог «Дії». Головна перешкода – врегулювання документів, що посвідчують особу

Естонський застосунок mRiik, який є аналогом української «Дії», все ще перебуває на стадії розробки, повідомив DOU заступник міністра цифрової трансформації Естонії Лукас Ільвес. У травні-червні mRiik протестували користувачі.

Ключові факти

  • «Застосунок встановлений на мій смартфон і робить усе, що потрібно. Але в контексті ширшого, концептуального бачення нашого уряду він все ще перебуває на стадії розробки. Тож ми ще не запустили його публічну версію», – сказав він.
  • За словами урядовця, однією з головних перешкод є документи, що посвідчують особу. «Нам потрібно надати юридичний статус використанню електронних документів для підтвердження особистості у фізичному світі», – пояснив Ільвес.
  • Також на початковому етапі застосунок мав обмежену кількість послуг, зараз його розширюють. 
  • Ільвес відмовився озвучувати конкретні терміни, необхідні для усунення перешкод для запуску mRiik, додавши, що нині у парламенті Естонії «опозиція намагається уповільнити багато законодавчих процесів». «Наші формальні кроки – це запропонувати проєкт закону про документи, які підтверджують особистість. Він повинен пройти кілька читань у парламенті, і все. Теоретично ми могли б це зробити за місяць-два. У нинішній ситуації це займе трохи більше часу», – заявив він.

Контекст

У вересні минулого року віцепремʼєр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Естонія вивчає український досвід для створення державного застосунку з документами та послугами.

У січні Федоров разом із віцеканцлером з цифрового розвитку Естонії Лукасом Крістіаном Ільвесом презентували естонський застосунок mRiik, який є аналогом української «Дії». Під час співпраці з естонськими колегами команда «Дії» поділилася кодом застосунку та підходами до UX/UI дизайну. З лютого mRiik мав бути доступний для тестувальників, а повноцінний запуск планувався у середині цього року. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *