ТЦ «Гулівер» Поліщука планують передати в управління АРМА

Київський торгово-офісний центр «Гулівер» планують передати в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Відповідне клопотання до суду подав Офіс генпрокурора, повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на пресцентр «Судової влади України».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Офіс генпрокуратури подав до Шевченківського районного суду Києва клопотання про передачу торговельно-офісного центру «Гулівер» бізнесмена Віктора Поліщука в управління АРМА. 
  • Клопотання подано в межах кримінального розслідування Бюро економічної безпеки (БЕБ) щодо ухилення керівництвом ТРЦ від сплати податків на суму 146 млн грн. 
  • Судове засідання призначене на 26 квітня на 11:15. 

Торгово-офісний центр «Гулівер»

«Гулівер» – один із найбільших багатофункціональних комплексів Києва, який має 150 000 кв. м під магазини й офіси і 35 поверхів. Головна особливість – розташування. ТРЦ побудований у центрі столиці прямо біля входу в метро «Палац спорту». 

ТРЦ відкрився у 2013-му. Його побудували на кредитні кошти: основну частину з $441 млн надав Ощадбанк ($353 млн), приблизно чверть – Укрексімбанк. У 2012 році недобудований ТРЦ придбав бізнесмен Віктор Поліщук (на той момент – власник мережі електроніки «Ельдорадо», кількох великих складів і банку «Михайлівський»), стверджувало видання «Коммерсантъ».

Виторг ТОВ «Три О», що управляє ТРЦ, у 2023-му зріс на 12,9%, до 906,5 млн грн, випливає з даних YouControl. Водночас збиток скоротився на 78,2%, до 574,2 млн грн.

Читати більше Згорнути

Контекст

З початку великої війни у 2022 році компанії Віктора Поліщука, що управляють багатофункціональним комплексом «Гулівер», мережею електроніки та побутової техніки «Ельдорадо» й кількома великими складами, перестали обслуговувати кредити перед держбанками. 

Погашення мало відбутися у 2025-му, однак після кризи 2014–2016 років борг перестав обслуговуватися. Саме в цей період збанкрутував банк Поліщука «Михайлівський», де НБУ зафіксував масштабні махінації з коштами клієнтів. Поліщука серед підозрюваних у цій справі немає.

У травні 2023-го БЕБ повідомило генеральній директорці «Гуліверу» Ірині Круппі про підозру. Слідство заявляло, що протягом 2019–2021 років дирекція торговельного центру уклала низку договорів із підконтрольними субпідрядними товариствами, в тому числі з ознаками «фіктивності» та «транзитності», на отримання різноманітних послуг і придбання матеріальних цінностей тощо.

Фактично до первинних документів було внесено відомості про нібито проведення на території ТРЦ певних робіт, які насправді не здійснювалися, йшлося у повідомленні БЕБ. За даними слідства, це дозволило безпідставно завищити розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. Таким чином товариству – власнику ТРЦ вдалося ухилитися від сплати податків на суму понад 145,8 млн грн та вивести їх у готівку, зазначалося у повідомленні. 

9 квітня 2024 року Київський апеляційний суд задовольнив клопотання Офісу генпрокурора і наклав арешт на майно ТОВ «Три О», зокрема на ТЦ «Гулівер».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *