Суд дозволив націоналізацію мережі АЗС Shell

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила апеляцію Міністерства юстиції і дозволила стягнути на користь України 49% ТОВ «Альянс Україна», якому належить мережа АЗС Shell. Про це повідомила у Facebook голова департаменту санкційної політики Мінʼюсту Інна Богатих.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • «49% ТОВ «Альянс Україна» (мережа заправок Shell) стягнуто на користь України – Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляцію Мінʼюсту», – написала Богатих.
  • У січні цього року ВАКС не дозволив націоналізацію мережі АЗС Shell. Мін’юст подав апеляцію.

Контекст

Мінʼюст у жовтні 2023 року подав до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова, який є власником ВАТ «Незалежна нафтогазова компанія» та колишнім першим віцепрезидентом, заступником голови правління, членом ради директорів «Роснафти». Мета – націоналізація його українських активів. У переліку – компанія, яка управляє мережею заправок Shell. 

ЄС вніс до санкційного списку Едуарда Худайнатова в червні 2022-го. Україна запровадила санкції проти нього в жовтні 2022-го.

З 2007 року власник мережі Shell в Україні – ТОВ «Альянс Холдинг». Це було спільне підприємство, 51% якого належало Shell, 49% – «Альянс Ойл Україна», за даними профільного видання enkorr.ua. «Альянс Ойл Україна» була дочірньою структурою «Незалежної нафтогазової компанії» («ННК») росіянина Едуарда Худайнатова, каже директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Глобальна компанія Shell Netherlands володіє «Альянс Холдинг», що керує мережею заправок Shell в Україні, повідомила Forbes пресслужба Shell Україна.

Бенефіціарний власник ТОВ «Альянс Холдинг» – нідерландська компанія «Цицерон Холдинг Б.В», за даними YouControl. Тобто формальних звʼязків між Худайнатовим і «Альянс Холдинг» немає. У 2022–2023 роках глобальна компанія довела свою частку в українській «дочці» до 97,4%. Детальніше про справу – у матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *