США збережуть фінансову підтримку України – МВФ

Міжнародний валютний фонд очікує, що США збережуть бюджетну підтримку для України, щодо якої наразі тривають дискусії серед американських законодавців. Про це під час пресконференції у Києві заявила заступниця директора Європейського департаменту МВФ Ума Рамакрішнан.

Ключові факти

  • «Президент Байден виступив із підтвердженням збереження підтримки України. Йдеться про публічну заяву високого рівня. Тому передчасно говорити про сценарії», – сказала Рамакрішнан.
  • Дизайн розширеної програми фінансування України, дискусії щодо якої цього тижня проходили у Києві, розрахований на те, що країна під час війни отримуватиме матеріальну допомогу у короткостроковій перспективі з різних джерел, уточнила вона.

Контекст

30 вересня Конгрес США прийняв рішення щодо тимчасового фінансування уряду країни, але без фінансової допомоги Україні. Це суттєвий привід для занепокоєння українського уряду.

Відмова американських законодавців від пакету підтримки України на $6 млрд турбує і європейських партнерів України.

Для українського уряду це має не лише понятійний, а й цілком практичний ефект. До кінця 2023 року Мінфін сподівався отримати від Сполучених Штатів $3,3 млрд прямої бюджетної підтримки, заявляв в середині вересня міністр фінансів Сергій Марченко. Очікування на наступний рік – $12–14 млрд.

Уряд, попри це, все ще очікує, що фінансування відбудеться за планом, зазначає співрозмовник Forbes серед членів Кабміну, який попросив не згадувати у цій статті свого прізвища та назви міністерства через суттєву політичну сенситивність теми. План «Б» Мінфіну на екстрений випадок – використати вже зараз частину міжнародної допомоги, яку планувалося направити на фінансування видатків перших місяців 2024-го.

Про що йдеться та наскільки критичним для України є своєчасне фінансування США, читайте в матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *