США та союзники тиснуть на ОАЕ через торгівлю з Росією в обхід санкцій – Reuters

Сполучені Штати, Велика Британія та Європейський Союз чинять тиск на Обʼєднані Арабські Емірати на тлі вживання жорстких заходів щодо фірм, що допомагають ухилятися від санкцій проти Росії, пише Reuters із посиланням на три джерела.

Ключові факти

  • Представники США, Великої Британії та ЄС відвідали цю державу Перської затоки минулого тижня в рамках ширших скоординованих зусиль щодо запобігання потраплянню до Росії товарів, що підпадають під санкції, повідомив представник британського міністра закордонних справ.
  • Джерела повідомили, що чиновники попросили ОАЕ на серії окремих зустрічей поділитися детальною торговою інформацією про їхній експорт до Росії та про реекспорт так званих товарів подвійного призначення.
  • Представник Держдепартаменту США повідомив, що делегація США відвідала ОАЕ в рамках діалогу, що триває, про тенденції постачання, особливо товарів подвійного призначення, які підтримують російський ВПК.
  • Джерела повідомили, що Захід стурбований тим, що компанії в ОАЕ беруть участь у експорті компʼютерних чипів, електроніки, обладнання та іншої санкціонованої продукції до Росії, яка може бути використана для допомоги військовим зусиллям Москви проти України, повідомили джерела.
  • Імпорт в ОАЕ деяких товарів подвійного призначення, що підпадають під санкції, збільшився після того, як Росія зазнала західних санкцій, а російські торгові дані показали, що імпортовані підсанкційні товари походять з країн Перської затоки. 
  • Джерела кажуть, що, швидше за все, ще більше компаній в ОАЕ незабаром можуть зазнати західних санкцій за обхід обмежень проти Росії. 

Контекст

Санкції проти Росії у звʼязку з її вторгненням в Україну в лютому 2022 року, включаючи заборони на експорт чутливих товарів, в основному були запроваджені західними державами.

Після того, як ЄС та його союзники по «Великій сімці» заборонили експорт цих товарів до Росії, Москві вдалося обійти обмеження, імпортуючи товари через треті країни Центральної Азії, а також Туреччину, ОАЕ та інші.

Проте США вжили заходів проти окремих осіб і компаній, які обходять санкції, зокрема в ОАЕ, а також чинили тиск на Туреччину, члена НАТО, серед інших.

Представник ОАЕ заявив, що в Абу-Дабі існує чіткий і надійний процес взаємодії з підсанкційними обʼєктами,, який застосовувався проти кількох компаній з початку війни.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *