Міноборони домовляється з однією з супутникових компаній про обмеження зйомки території України

Міністерство оборони готується підписати меморандум з однією з найбільших супутникових компаній задля обмеження зйомки території України, повідомляє пресслужба відомства. В умовах війни міністерство хоче мінімізувати ризики використання Росією зображень України.

Ключові факти

  • Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко повідомила, що супутникові компанії щодня проводять зйомку території України, і ці зображення можуть бути використані Росією. 
  • «Тому ми вдячні партнерам за готовність підписати меморандум з нами і спільно реалізувати механізм щодо обмеження зйомок нашої території», – сказала вона.
  • На думку заступниці міністра оборони, співпраця з супутниковою компанією, назву якої не озвучують з міркувань безпеки, має стати прикладом для інших супутникових компаній. 
  • Також міністерство планує продовжити контракт з супутниковою компанією задля замовлення актуальних знімків території України в цілях оборони та безпеки.

Контекст

25 червня 2022 року закінчився збір коштів на проєкт фонду Сергія Притули «Народний Байрактар». На проєкті нафандрейзили понад 600 млн грн. Після перемовин із Міноборони було ухвалено рішення придбати супутник для Збройних сил України.

Відтоді Міноборони отримує зображення з космосу напряму від фінської компанії, яка з 2018 року запустила сузір’я з 21 супутника. Відомство зможе ставити задачі для зйомки необхідної території і оперативно отримувати дані. За перші два дні роботи супутника було виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку російська армія намагалась замаскувати, зокрема в лісосмугах. Її виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Технологія SAR дозволяє сканувати поверхню крізь хмари та у повній темряві.

У березні 2023-го в ГУР повідомили, що космічний апарат ICEYE, придбаний за пожертви українців Фондом Сергія Притули, допоміг виявити та знищити тисячі одиниць ворожої техніки. 

До угоди з ICEYE українська армія отримувала розвіддані, в тому числі супутникові, від західних партнерів, зокрема США. З точки зору супутникової інформації українці повністю залежали від партнерів, бо країна не має власних працюючих апаратів на орбіті.  

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *