Справа Жеваго. Адвокати бізнесмена заявляють про порушення прав їхнього клієнта

Адвокати бізнесмена Костянтина Жеваго заявляють, що протягом року не можуть отримати для ознайомлення матеріали досудового розслідування у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та кредит», що розглядається вже понад чотири роки. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Жеваго.

Ключові факти

  • Зокрема, за словами захисників Жеваго, йдеться про постанови щодо зупинення та відновлення провадження.
  • Адвокати заявляють, що неодноразово зверталися до слідчого й прокурора з законним проханням надати матеріали стороні захисту, але так і не змогли ознайомитися з ними.
  • «Ми вже більше 16 разів ініціювали ознайомлення з матеріалами справи, але, на жаль, питання майже не зрушило з місця», – йдеться у повідомленні. 
  • Слідчий Головного слідчого управління ДБР у цій справі Гапіч В.О. формально задовольняв клопотання, але фактично понад чотири місяці матеріали справи для ознайомлення не надавав. Цим він нівелював право Жеваго на захист, заявили адвокати. Лише згодом він надав невелику частину матеріалів для ознайомлення, йдеться у повідомленні.
  • Також вони заявляють, що не можуть отримати нічого і від прокурора Гармаша М.С. За словами захисників, попри рішення суду, який зобов’язав його надати матеріали для ознайомлення захиснику, прокурор пів року ухиляється від виконання рішення», – повідомив адвокат Радислав Ткаченко.
  • Адвокати Жеваго подали дисциплінарну скаргу до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів на прокурора Гармаша «за грубі порушення у справі щодо Жеваго, неналежне виконання його службових обовʼязків та грубе порушення правил прокурорської етики». 

Контекст

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». У липні 2021 року за запитом ДБР фігуранта справи було оголошено у розшук за лінією Інтерполу.

Наприкінці грудня 2022-го французькі правоохоронці затримали Жеваго в одному з готелів Куршевеля. 28 грудня минулого року суд французького міста Шамбері обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, а 5 січня погодився випустити Жеваго під заставу в розмірі €1 млн за умови, що він здасть паспорти й реєструватиметься в поліції тричі на тиждень.

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *