Скільки заробили українські банки у 2024 році

У першому кварталі 2024 року українські банки заробили 40,5 млрд грн, свідчать дані сервісу Опендатабот. Попри збільшення оподаткування, це на 19% більше, ніж за аналогічний період минулоріч. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В Україні працюють 63 банки, з яких шість державних, 14 з іноземним капіталом та 43 – з приватним. Лише вісім банків із загальної кількості отримали збитки цьогоріч – 111 млн грн.
  • Десять найбільших банків України заробили 34,22 млрд грн за перший квартал. Це 84% від сукупного прибутку усіх банків в країні.
  • За цей період українські банки сплатили 10,34 млрд грн податку на прибуток – у півтора рази більше, ніж торік. Приватбанк сплатив майже половину від цієї суми – 4,84 млрд грн.
  • ПриватБанк заробив 13,86 млрд грн. Це третина від прибутку всіх банків. Проте це на 14% менше, ніж за перший квартал минулого року (16,04 млрд грн).
  • Загалом на шість держбанків припадає 60% від сукупного прибутку усіх установ – 24,28 млрд грн. Лише Перший інвестиційний банк, який нещодавно перейшов під контроль держави, отримав за перший квартал збитки у розмірі 7,6 млн грн.
  • Лідером серед банків з іноземним капіталом залишається Райффайзен банк, який цьогоріч заробив 2,53 млрд грн. Це на 23% більше, ніж за аналогічний період 2023 року.
  • У іншого банку цієї групи – Креді Агріколь банк – прибутки за цей період зросли у 20 разів до відповідного часу торік. Цьогоріч банк заробив понад 2 млрд грн проти 102,9 млн грн за перший квартал минулого року. Це найбільший приріст серед усіх українських банків.
  • Загалом іноземні банки заробили 10,2 млрд грн – це чверть від загального прибутку. Лише один банк – Правекс банк, отримав у першому кварталі збитки – 76,7 млн грн.
  • Лідером групи банків з приватним капіталом залишається ПУМБ – 2,1 млрд грн прибутку за квартал. Це на 38% більше, ніж за відповідний період минулого року. 
  • Разом з Універсал банком (Монобанк) вони отримали половину загального прибутку банків цієї групи.
  • МТБ банк показав найбільший приріст прибутку серед приватних банків: аж у 13 разів до першого кварталу 2023 року.

Українські банки у першому кварталі наростили прибутки попри збільшення податків /Фото 1

Українські банки у першому кварталі наростили прибутки попри збільшення податків /Фото 2

Українські банки у першому кварталі наростили прибутки попри збільшення податків /Фото 3

Українські банки у першому кварталі наростили прибутки попри збільшення податків /Фото 4

Контекст

Як зазначає НБУ, головні чинники зростання прибутковості у банківському секторі – збільшення процентних доходів та значно менші відрахування в резерви під збитки від активних операцій.  

Основа процентних доходів – інструменти з низьким ризиком: ОВДП та депозитні сертифікати НБУ. За останній рік банки більш активно фінансували потреби уряду, наростивши вкладення в ОВДП. Це позначилося на структурі процентних доходів: частка доходів банків від ОВДП за рік (з 1 квітня 2023 року до 1 квітня 2024 року) зросла на 6,7 в. п. до понад 26%. 

Водночас банки нарощують кредитування: обсяги гривневих бізнес-кредитів зростають три квартали поспіль, роздрібних – понад рік. Від кредитування юридичних та фізичних осіб платоспроможні банки в першому кварталі 2024 року отримали 34 млрд грн процентних доходів, що на 13% більше ніж показник за аналогічний період 2023 року.

Відповідно до закону, який Верховна Рада ухвалила 21 листопада, а президент підписав 6 грудня, оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року буде здійснено за ставкою 50%.

Починаючи з 2024-го базова ставка податку на прибуток для банків становитиме 25%. Закон дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету для фінансування воєнних витрат.

За 2023 рік українські банки отримали майже 160 млрд грн прибутку до оподаткування. Це майже вдвічі більше, ніж до початку повномасштабного вторгнення.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *