Рішення ВАКС у справі VS Energy очікується не раніше ніж за пів року – Мінʼюст

Мінʼюст очікує на завершення розгляду Вищим антикорупційним судом справи про конфіскацію активів групи VS Energy не раніше ніж влітку цього року. Про це повідомила в інтервʼю Forbes Ukraine заступниця міністра юстиції Ірина Мудра. 

Зізнаємося у коханні нашим читачам ❤‍🔥 Тільки 14 та 15 лютого даруємо 800 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Вартість зі знижкою — 999 грн/рік. Діє з промокодом FLOVE. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мудра зазначила, що у справі VS Energy почався процес вивчення доказів. Відповідаючи на питання, чому досі немає рішення ВАКС у цій справі, заступниця міністра юстиції пояснила, що це найбільша справа, яку Мінʼюст подавав до ВАКС. 
  • У цій справі девʼять відповідачів і ще кілька десятків третіх осіб. На кожне засідання приходить близько 45 представників відповідачів та адвокатів. 
  • «Кожен з адвокатів подає десятки клопотань – про відвід судді, закриття провадження, намагаються оскаржити процедуру відбору перекладача, залученого Мін’юстом, та інші маніпуляції, які затягують процес. У нас кожного тижня кілька засідань по цій справі», – розповіла Мудра.
  • Вона зазначила, що декілька місяців взагалі блокувався розгляд справи через численні скарги від адвокатів. 
  • «Зараз почався процес вивчення доказів. Вже є офіційний графік засідань до липня 2024 року. Це перша інстанція. Оптимістичний сценарій – фінальне рішення по справі отримаємо наприкінці літа», – додала Мудра.

Контекст

У липні минулого року Мін’юст направив позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів групи VS Energy. СБУ, ДБР та низка ЗМІ називають власниками компаній підсанкційних росіян: Євгена Гінера; Михайла Воєводіна та Олександра Бабакова (заступника голови Державної думи РФ, у 2014 році голосував за анексію українського Криму, а у 2022-му – за анексію Запорізької та Херсонської областей).

У 2014 році VS Energy змінила офіційних власників, повідомляється на сайті компанії. «Гінер перестав бути акціонером групи у 2014-му, – запевняють у пресслужбі. – Бабаков та Воєводін ніколи не володіли акціями групи VS Energy». Кінцевими бенефіціарами компанії значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

У грудні ДБР оголосило у розшук Гінера, а СБУ розшукує Бабакова. Також Печерський районний суд міста Києва дозволив проводити спеціальне досудове розслідування відносно Бабакова.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *