Ремонт доріг. Марченко назвав три основні джерела фінансування дорожної галузі

У 2024 році дорожня галузь України продовжить отримувати фінансування, попри те що усі кошти з дорожнього фонду – 94,7 млрд грн – будуть перенаправлені на потреби оборони. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Ключові факти

  • Фінансування дорожньої галузі продовжиться завдяки трьом ключовим джерелам, зазначив міністр фінансів.
  • За його словами, залишки коштів, джерелом формування яких були доходи державного дорожнього фонду станом на 1 січня 2024 року, які не використані в попередні бюджетні періоди (2021–2023 роки), використовуватимуться для забезпечення невідкладних заходів, пов’язаних з утриманням доріг у зимовий період.
  • Дороги, які є необхідними для військових потреб, будуть фінансуватися за рахунок коштів із резервного фонду уряду, зазначив Марченко.
  • Крім того, за словами міністра, будівництво та ремонт доріг також заплановано в рамках проєктів, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями та урядами країн-партнерів.

Контекст

У 2024 році надходження з державного дорожнього фонду, створеного у складі спецфонду держбюджету, буде спрямовано до загального фонду держбюджету для зміцнення армії та посилення оборони держави. Це закріплено змінами до Бюджетного кодексу.

94,7 млрд грн будуть перенаправлені на потреби оборони, що дасть змогу мобілізувати усі можливі внутрішні ресурси на цей напрямок. «Це не тільки інвестиція в перемогу, але й створення нових робочих місць та підтримка економіки», – зазначив Марченко.

Відповідний ресурс буде сформовано за рахунок акцизів з авто та пального, а також інших платежів, з яких фінансувалося будівництво та ремонт доріг.

У 2021 році витрати на дорожні роботи становили 132 млрд грн. У межах президентського проєкту «Велике будівництво» позаминулого року відремонтували 7288 км доріг. Середня вартість 1 км – 20,7 млн грн. 

До початку великої війни компанії «Автострада», Onur Group та «Автомагістраль-Південь» – у трійці найбільших підрядників президентської програми «Велике будівництво». За підсумками 2021 року вони отримали від «Укравтодору» замовлень більш як на 50 млрд грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *