Рада ЄС схвалила перемовини про продовження «транспортного безвізу» з Україною

Мінінфраструктури України та Єврокомісія зможуть офіційно почати перемовини щодо продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС – так званий транспортний безвіз. Відповідний мандат на перемовини затвердила Рада ЄС на засіданні 29 квітня, повідомила пресслужба міністерства.

Ключові факти

  • Єврокомісія пропонує продовжити «транспортний безвіз» щонайменше на 12 місяців із можливістю пролонгувати згодом ще на пів року. Тобто Україна зможе виконувати бездозвільні двосторонні перевезення мінімум до червня 2025 року включно.
  • «Важливо, щоб усі зміни до пролонгованої угоди були чіткими, прозорими та не обмежували українських перевізників у праві вільно перевозити товари до України та з України», – наголосив віцепрем’єр – міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Контекст

Угоду про «транспортний безвіз» було підписано 29 червня 2022 року. Вона дала змогу уникнути гальмування експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску. У березні 2023 року дію угоди про лібералізацію вантажних автоперевезень між Україною та ЄС було продовжено до 30 червня 2024 року.

У березні Єврокомісія запропонувала внести зміни до угод про «транспортний безвіз» з Україною та Молдовою для продовження їх дії. Ці зміни, зокрема, передбачають, що деякі країни ЄС зможуть зупиняти дію угод.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *