США розглядають заборону на імпорт російського урану – Bloomberg

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає питання про заборону імпорту збагаченого російського урану, пише Bloomberg. Росія забезпечує майже 25% уранового палива для реакторів США.

Ключові факти

  • Представники Ради національної безпеки Білого дому, Міністерства енергетики та інших органів адміністрації США ведуть переговори про обмеження імпорту російського урану, включаючи заборону.
  • Наразі жодних рішень щодо цього питання прийнято не було. 
  • Адміністрація Байдена та атомна промисловість, як і раніше, воліють, щоб цим питанням займався Конгрес, тому що скасувати закон складніше, ніж рішення виконавчої влади, кажуть джерела.
  • «Ми продовжуємо закликати Конгрес зробити цей крок, який надасть промисловості, союзникам і партнерам упевненість у тому, що США ухвалили чітке рішення створити безпечний ланцюжок постачання ядерного палива, незалежний від ворожого впливу, на десятиліття вперед», – йдеться у заяві Ради національної безпеки.

Контекст

За даними Міністерства енергетики, Росія постачала майже чверть збагаченого урану, що використовується для палива у більш ніж 90 комерційних реакторів, що робить її головним іноземним постачальником. 

Ці продажі приносять Росії близько $1 млрд на рік, і Білий дім заявив, що залежність від російського урану створює ризик для економіки США. У той же час заміна цих поставок може виявитися складним завданням і призведе до підвищення вартості збагаченого урану на 20%.

Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі.

Актуальність цієї проблеми додає той факт, що $2,7 млрд, виділених Конгресом раніше цього року на підтримку вітчизняної уранової промисловості, залежать від обмежень чи заборони на збагачений російський уран, які вводяться в дію або законом, або адміністративними заходами.

Законодавство Палати представників, ухвалене голосуванням у грудні, заборонить імпорт збагаченого російського урану, але при цьому дозволить імпорт реакторного палива до 2028 року, щоб дати комунальним підприємствам час для пошуку альтернативних поставок. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *