Ab Inbev продала свою частку турецькій компанії Anadolu Efes

Бельгійська компанія AB InBev продала свою неконтролюючу частку Anadolu Efes у спільному підприємстві AB InBev Efes BV. У її структуру, зокрема, входять три українські броварні. Про це Forbes Ukraine повідомила пресслужба AB InBev Efes Україна.

Ключові факти

  • Компанія Efes Breweries International BV купує неконтролюючу частку бельгійської AB InBev у спільному підприємстві AB InBev Efes BV. «Сторони погодили угоду і наразі очікують необхідні регуляторні погодження», повідомляє пресслужба AB InBev Efes Україна. Про яку саме частку йдеться, у компанії не зазначили. 
  • По завершенню угоди Anadolu Efes стане одноосібним власником компанії AB InBev Efes BV, зазначають у пресслужбі компанії. 
  • Водночас AB InBev Efes BV продовжить діяльність у звичайному режимі, поки триватиме процес погодження операції, йдеться у повідомленні. 

AB InBev Efes BV

У березні 2018 року турецька пивоварна компанія Anadolu Efes і бельгійська AB InBev завершили об`єднання бізнесу в Україні і Росії. Вони створили нову компанію AB InBev Efes B.V. Дочірні компанії Efes Breweries International і AB InBev Western European Holding володіли по 50% AB InBev Efes B.V., йшлося у пресрелізі Anadolu Efes. 

За даними компанії, вартість російських та українських активів AB InBev у рамках угоди оцінювалася у майже $1,2 млрд. Водночас активи Efes були оцінені у $962 млн – $1,1 млрд. 

У структуру AB InBev Efes увійшли три українські броварні у Чернігові, Миколаєві та Харкові, а також 11 пивоварних заводів і три солодовенних комплекси у Росії. 

У 2023 році виторг ПрАТ «Абінбев Ефес Україна» зріс на 106,2% до 4,6 млрд грн, випливає з даних YouControl. Збиток компанії зменшився на 60,5% до 811,8 млн грн. Вартість активів зменшилася на 5,2% до 5,3 млрд грн. З початком великої війни, Харківська броварня припинила своє виробництво. 

Станом на 2021 фінансовий рік, виручка українського підрозділу Anadolu Efes складала 5% від загальної виручки, повідомляла пресслужба компанії. 

Виручка російського АО «АБ Инбев Эфес» у 2023 році зросла на 11,4% до 108,6 млрд руб (46 млрд грн за курсом НБУ станом на 29 квітня 2024 року), йдеться у даних сервісу «РБК.Компании». Прибуток компанії зріс на 37,5% до 16,7 млрд руб (7 млрд грн за курсом НБУ станом на 29 квітня 2024 року).

Читати більше Згорнути

Контекст

У квітні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії, AB InBev оголосила про переговори з Efes про продаж своєї частки у спільному підприємстві AB InBev Efes BV. 

«Ми позбавляємося «всіх фінансових вигод» від спільного підприємства», – повідомляла AB InBev. Також компанія отримала знецінення свого прибутку за перший квартал 2022 року на суму $1,1 млрд. 

«Протягом 2022 року компанія InBev проводила «активні переговори» з турецькою Anadolu Efes щодо придбання нею своєї частки», – повідомляла пресслужба AB InBev Efes Україна. 

8 лютого 2024 року Антимонопольний комітет України дозволив компанії Efes Breweries International BV купити акції компанії AB InBev Efes BV, «що перевищує 50% голосів у вищому органі управління компанії».

Водночас турецька компанія Anadolu Efes після початку великої війни не припиняла діяльність у Росії, зазначала пресслужба компанії. Станом на квітень 2024 року, Anadolu Efes продовжила працювати у РФ, випливає з даних проєкту «Київської школи економіки» Leave Russia.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *