Провідний нафтотрейдер Vitol торік знову отримав рекордний прибуток. Усе завдяки збоям на енергоринках

Найбільший у світі незалежний трейдер сировинних товарів Vitol другий рік поспіль отримав прибуток, що значно перевищує показники конкурентів, пише Financial Times. За словами джерел, знайомих із результатами компанії, у 2023 році компанія заробила $13 млрд чистого прибутку.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Незважаючи на те, що показник чистого прибутку Vitol нижчий за рекордні $15,1 млрд, отримані у 2022 році, він більш ніж утричі перевищує $4 млрд, про які компанія повідомила у 2021-му. 
  • Результат ілюструє, яку вигоду Vitol отримала від збоїв на енергетичних ринках за останні два роки.
  • Вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року призвело до різкого зростання цін на енергоносії, а Захід відповів санкціями, що спровокувало одне з найбільших зрушень у світових товарних потоках в історії. 2023-го волатильність цін знизилася, але товарні потоки залишаються порушеними.
  • Компанія відмовилася коментувати цифру прибутку, яка затьмарила її найбільших конкурентів і перевищила показники деяких найбільших світових виробників нафти, включаючи італійську Eni. Vitol зміцнила свої позиції одного з найвпливовіших гравців на світових енергетичних ринках.
  • Зниження цін на сировину означало, що оборот впав до $400 млрд з $505 млрд у 2022 році, але загальний обсяг енергетичних продуктів, що продаються Vitol, збільшився на 4% у річному обчисленні, йдеться у заяві, зробленій минулого місяця.
  • Зростання було забезпечене за рахунок обсягів газу та скрапленого природного газу, які зросли на 19% та 24% відповідно. Обсяг нафти та нафтопродуктів, якими торгувала група, залишився приблизно на рівні 7,3 млн барелів на день.

Контекст

У Великій Британії Vitol володіє і управляє пʼятьма електростанціями через свою дочірню компанію VPI, що робить її більшим виробником електроенергії, ніж Centrica. VPI також будує в регіоні ще три енергообʼєкти – два у Великій Британії та один в Ірландії.

Найближчий конкурент Vitol, компанія Trafigura, отримала чистий прибуток у розмірі $7,2 млрд за останній фінансовий рік, який закінчився у вересні, тоді як приватний енерготрейдер Gunvor заробив $1,3 млрд, повідомила компанія минулого тижня.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *