Протест перевізників. На кордоні між Україною та Польщею заблоковані понад 20 000 транспортних засобів

Заблокованими з обох сторін кордону між Україною та Польщею є понад 20 000 транспортних засобів, повідомляє Міністерство інфраструктури. Очільник українського відомства Олександр Кубраков обговорив з міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком блокування кордону польськими протестувальниками.

Ключові факти

  • «Зазнає збитків економіка не лише України чи Польщі, а й інших країн, які не можуть перевозити товари та порушують свої договірні зобов’язання», – сказано у повідомленні.
  • У Мінінфраструктури заявили, що Україна «з повагою ставиться до права на протест та готова до конструктивного діалогу для вирішення ситуації».
  • Там додали, що блокування кордону польськими протестувальниками порушує логістичні шляхи, що вже впливає як на економіку України, так і Європейського союзу.
  • «Ключове – жодні зміни чи скасування Угоди про лібералізацію не обговорюється», – наголосили в українському міністерстві.
  • У МіністерствІ розвитку громад, територій та інфраструктури зазначили, що готові допомогти польським колегам вирішити ситуацію із блокування кордону, надати всі відповідні роз’яснення та провести зустрічі за потреби.

Контекст

З 13:00 6 листопада польські перевізники перекрили три найбільші пункти пропуску між країнами: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин», ідеться в повідомленні Митної служби України. Доступними для проїзду вантажівок залишися три пункти: «Шегині – Медика», «Устилуг – Зосин» та «Нижанковичі – Мальховіце». Останні два – тільки для порожніх вантажівок.

Організатори протесту планують пропускати лише безпекові та гуманітарні вантажі, решту – по одному вантажному автомобілю на годину. Якщо Україна не виконає умови польських перевізників, то кордон буде перекритим щонайменше до початку грудня. 

Посол України в Польщі Василь Зварич назвав такі дії «болючим ударом у спину України», яка страждає від російської агресії, та закликав перевізників припинити блокування руху вантажного транспорту.

Що означає перекриття трьох найбільших пунктів пропуску з Польщею для української економіки та чи можливо знайти компроміси з польськими мітингарями, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *