Представники країн ЄС затвердили додаткові €5 млрд на військову допомогу Україні

Засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС 18 березня ухвалило остаточне рішення щодо виділення додаткових €5 млрд на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру. Про це повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба, який взяв участь у засіданні. 

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Кулеба закликав європейських партнерів якомога швидше ухвалити всі необхідні рішення для збільшення та прискорення постачання зброї та боєприпасів для українських військових, а також розвитку оборонних індустрій ЄС та України, йдеться у повідомленні пресслужби МЗС.
  • Він також подякував Чехії за своєчасну ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів для України та усім державам-членам ЄС, які вже зробили свої внески для її втілення.
  • «Закликаю тих, хто ще міркує над внесками, зробити їх якнайшвидше. Це стосується не лише чеської ініціативи, але й кількох інших подібних ініціатив. Кожен день має значення», – заявив міністр.

Контекст

У січні офіс голови європейської дипломатії Жозепа Борреля запропонував реформувати Європейський фонд миру і створити на його базі спеціальний військовий фонд для України. Пропонувалось, що він поглине нинішні активи Європейського фонду миру (близько €6,5 млрд), й, окрім цього, щороку впродовж наступних чотирьох років поповнюватиметься на €5 млрд.

Україна невдовзі отримає великі партії боєприпасів від Чехії. Ця країна знайшла близько 800 000 артилерійських снарядів серед союзників для потреб України, зазначає WSJ.

Боєприпаси включають 300 000 снарядів радянського зразка і близько 500 000 снарядів західного виробництва, які планується доставити партіями до кінця року. 

Уряд Чехії розраховує, що в міру надходження фінансування буде надано більше снарядів. Загалом, за словами чеських урядовців, близько €3 млрд, що еквівалентно $3,3 млрд, забезпечить близько 1,5 млн снарядів – це частина пакету допомоги Україні на суму $60 млрд, який зараз перебуває на розгляді в Конгресі США,.

Чехія вже забезпечила фінансування першого траншу у розмірі близько 300 000 снарядів. Серед донорів – Німеччина, Канада, Нідерланди й Данія.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *