Повітряні сили знищили російський танкер «Механік Погодін». Деталі

У понеділок, 11 березня, Повітряні Сили ЗС України в районі Кінбурської коси знищили танкер під прапором РФ «Механік Погодін», який росіяни використовували як пункт управління, повідомляють Військово-Морські сили.

Ключові факти

  • Зазначається, що судно, відповідає визначенню військового об’єкту. Танкер «Механік Погодін» був включений до системи РЕБ і збору розвідувальної інформації противника, а також систем спостереження, командування та звʼязку.
  • Військово-Морські сили повідомили, що знищення російського танкера «було здійснено у повній відповідності до норм Міжнародного гуманітарного права».

Повітряні сили знищили російський танкер «Механік Погодін». Деталі (фото) /Фото 1

Фото: ВМС ЗС України

Повітряні сили знищили російський танкер «Механік Погодін». Деталі (фото) /Фото 2

Фото: ВМС ЗС України

Повітряні сили знищили російський танкер «Механік Погодін». Деталі (фото) /Фото 3

Фото: ВМС ЗС України

  • Танкер належав російській компанії VEB – Leasing OJSC (Санкт-Петербург), яка була внесена до санкційного списку. 
  • Згідно з рішенням Херсонського окружного адміністративного суду у серпні 2018 року танкер «Механік Погодін» був заарештований і до літа 2023 року знаходився на території Херсонського морського порту. 
  • Після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС танкер викинуло на берег Кінбурської коси, яку тимчасово контролюють росіяни.
  • В подальшому, росіяни розгорнули на судні спостережний пост для ведення розвідки, а також засоби РЕБ. Судно періодично використовувалося як платформа для нанесення ударів FPV-дронами по території Херсонської області.

Контекст

У ніч на 1 лютого спецпідрозділ «Group 13» ГУР знищив ракетний корабель «Івановєц» Чорноморського флоту РФ. Судно ворога патрулювало Чорне море поблизу озера Донузлав біля окупованого Криму. Вартість втрачено корабля становить орієнтовно $60–70 млн.

14 лютого Збройні сили України спільно з Головним управлінням розвідки знищили російський великий десантний корабель «Цезар Куніков» у Чорному морі. Корабель атакували ударними морськими дронами «Magura V5» біля берегів Криму неподалік міста Алупка. Знищений перевізник «шахедів» і піхоти оцінюється у $110 млн.

У ніч з 4 на 5 березня спецпідрозділ ГУР МО України «Group 13» атакував патрульний корабель чорноморського флоту РФ «Сєрґєй Котов».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *