Полтавський ГЗК планує погасити 2 млн грн боргу перед ВКО «Кисень». Раніше повʼязана компанія подала до суду

Правління Ferrexpo вживає заходів для погашення боргу Полтавського ГЗК перед ТОВ ВКО «Кисень», йдеться у пресрелізі. Раніше підрядна компанія подала до суду позов щодо відкриття справи про банкрутство ГЗК.

📝 В день народження Тараса Шевченка даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SHEVCHENKO тільки 9-11 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сума боргу, заявлена «ВКО «Кисень», яка є підрядною компанією ПрАТ «Полтавський ГЗК», за договором поставки, становить 2,2 млн грн. 
  • Ferrexpo plc інформує, що суд призначив підготовче судове засідання для вирішення питання про відкриття провадження щодо Полтавського ГЗК на 12 березня.
  • Згідно із повідомленням, правління Ferrexpo вжило заходів для погашення боргу Полтавського ГЗК перед компанією. Проте, підприємство не може гарантувати, що кошти будуть отримані вчасно «враховуючи обмеження щодо операцій з банківськими рахунками Полтавського ГЗК в Україні та характер платежу, який здійснюється для погашення боргу». 
  • Тож, ГЗК паралельно прагне домовитись про продовження термінів оплати.
  • Також Полтавський ГЗК отримав нове повідомлення про виконання постанови суду, видану за клопотанням Офісу генерального прокурора, про блокування банківських рахунків. Це пов’язано з розслідуванням Національної поліції, яке триває з листопада 2022 року щодо ймовірного незаконного видобутку корисних копалин, а саме нефракційного відсіву.

Контекст

Полтавський ГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Тому ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo – Костянтин Жеваго, проти якого в Україні порушено низку кримінальних справ. 

Також кілька кримінальних справ порушено проти голови правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса.

Раніше Жеваго відстояв у Верховному Суді Полтавський ГЗК. 19 квітня 2023-го Велика палата Верховного Суду України частково задовольнила касаційну скаргу компанії Ferrexpo AG щодо рішення суду попередньої інстанції. У вересні 2022-го Північний апеляційний господарський суд визнав недійсною купівлю у 2002-му гірничорудною компанією Ferrexpo 40,19% акцій Полтавського ГЗК і передав їх чотирьом компаніям, які належать колишнім акціонерам ПГЗК. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

26 лютого Господарського суду Полтавської області прийняв заяву компанії «Кисень» про відкриття справи про банкрутство Полтавського ГЗК, який входить до групи Ferexpo. «Кисень» у звітах групи – серед повʼязаних компаній. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *