Польські протестувальники блокують шість пунктів пропуску на кордоні. У черзі – понад 2500 вантажівок

На шести пунктах пропуску на кордоні з Польщею триває блокада, польські фермери пропускають одну-дві вантажівки за годину в обох напрямках, зростає навантаження на ПП з іншими країнами, повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону, пише «Інтерфакс-Україна». Кількість заблокованих вантажівок у чергах на польсько-українських ПП сягнула понад 2500.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • За його словами, найскладніша ситуація на ПП «Ягодин – Дорогуськ» і «Шегині – Медика», де протестувальники взагалі не пропускають вантажні транспортні засоби, що прямують з України в бік Польщі.
  • Він також сказав, що в середу легкові автомобілі та автобуси проїжджають через заблоковані ПП без проблем.
  • Загальна кількість заблокованих вантажних транспортних засобів у чергах на польсько-українських пунктах пропуску через протест польських фермерів сягнула понад 2500.
  • Демченко зазначив, що робота ПП з іншими країнами відбувається у штатному режимі, але з огляду на те, що водії обирають їх як альтернативу польському кордону, навантаження зростає. Зокрема, за його словами, це видно з ситуації на кордонах Словаччини та Угорщини.
  • «Якщо ще кілька тижнів тому черг не спостерігалося, то станом на ранок на території Словаччини навпроти пункту пропуску «Ужгород – Вишнє-Нємецьке» в чергах перебувають майже 600 вантажних транспортних засобів. На території Угорщини навпроти пункту пропуску Тиса («Чоп – Захонь») очікують на перетин кордону орієнтовно 750 транспортних засобів», – сказав Демченко.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя з зерновозів.

Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема блокуванням пасажирського руху й висипанням зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити в результаті переговорів, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками для того, щоб розблокувати кордони. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Станом на ранок 21 лютого базові агропродукти неможливо доправляти через українсько-польський кордон, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, уряди обох країн продовжують перемовини.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *