Польські фермери розблокують рух вантажівок одним з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Польські фермери, які протестують на прикордонному переході «Дорогуськ- Ягодин», пропустять усі вантажівки, які застрягли там, пише Reuters. Лідер протесту повідомив польському РАР, що рішення ухвалили «на знак доброї волі».

Ключові факти

  • «Це жест з нашого боку українським водіям, щоб вони могли повернутися до своїх родин та своєї країни, яка все ще перебуває у складній ситуації, у розпал війни, і їм доводиться протистояти Росії», – заявив PAP лідер протесту Войцех Лос.
  • Однак він заявив, що це не означає припинення протестів.
  • PAP повідомило, що на контрольно-пропускному пункті «Дорогуськ» запланована прес-конференція, після чого його буде тимчасово розблоковано.
  • Поки що неясно, як довго перехід залишатиметься незаблокованим. 

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. 

27 лютого тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави з національними прапорами, протестуючи проти імпорту агропродукції з України та «зеленої угоди» Європейського союзу. Чого саме хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

28 лютого премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що польський та український уряди ведуть переговори про тимчасове закриття кордону для припинення торгівлі. В українських Мінекономіки і Мінтрансі спростували це, наголосивши, що така опція під час переговорів узагалі не озвучувалася. Чому зупинення торгівлі Польщі з Україною навряд чи можливе – у матеріалі Forbes Ukraine.

11 березня фермери заблокували рух вантажівок у пункті пропуску «Долгобичув – Угринів» та «Зосин – Устилуг» у напрямку Польщі. Також протестувальники й поліція почали зупиняти пасажирські автобуси на вʼїзді та виїзді з Польщі.

12 березня фермери повністю перекрили рух вантажівок на виїзд з України за напрямками пунктів пропуску «Шегині», «Ягодин», «Угринів» та «Устилуг».

13 березня перед пунктом пропуску «Корчова – Краківець» розпочалися акції протесту польських фермерів та перевізників і блокування руху вантажного транспорту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *