План перемоги, зустріч із Байденом та далекобійність. Головне з виступу Зеленського на Ялтинській європейській стратегії

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія продовжує щоденно завдавати ударів, тож Україні потрібна далекобійність. Про це він повідомив під час щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES). Він додав, що далекобійність має бути достатньою для того, щоб змінити перебіг війни та змусити Росію шукати миру. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Зеленський укотре наголосив, що Україна потребує додаткових засобів ППО, передусім Patriot, яких, за його словами, достатньо у світі та яких країна очікує від партнерів.
  • Також президент нагадав, що ЗСУ потребують підкріплення. А саме – укомплектованих і готових до бою підрозділів. «Ми місяцями говоримо з партнерами щодо цього – щодо комплектування наших бригад… Але, чесно кажучи, ще далекі від повного виконання того, про що домовилися давно», – заявив він.
  • Президент нагадав, що в Росію прибули нові ракети з Ірану, які союзники разом збивають у небі Близького Сходу. «То чому досі немає аналогічного рішення про спільне збиття російських ракет й іранських «шахедів» у небі України?.. Поки що лише Білорусь відзначилася збиттям російських «шахедів», – сказав Зеленський.
  • За його словами, партнери знають усі точки, в яких РФ збирає сили для ударів, і знають, де розташована російська ППО, на які позиції виводяться пускові установки російських ракет і які маршрути логістики критичні для російського окупаційного контингенту. «Все це можна знищити за лічені місяці. Війна триває 10 років, повномасштабна – майже три», – наголосив голова держави.
  • Він додав, що логістика зброї в Росії та майданчики для російських ударів просто, на жаль, поки що недосяжні для українських захисників. «У нас є ефективні дрони. Але дронами не зробиш усього того, що мають зробити ракети», – пояснив Зеленський.
  • Він зазначив, що цього місяця у нього запланована зустріч із президентом США Джо Байденом. «Я представлю йому план перемоги. Систему взаємопов’язаних рішень, завдяки яким Україна отримає достатню силу – достатню, щоб поставити цю війну на курс до миру», – заявив він.
  • За його словами, пакет перемоги, який буде презентовано президентові США, може прокласти шлях до надійного миру – до повної реалізації формули миру.

Контекст

На початку місяця джерела Reuters повідомляли, що США готуються надати Україні крилаті ракети великої дальності, здатні вражати обʼєкти в глибині Росії. Потенційно надання високоточного озброєння може ускладнити наступальні операції для російської армії.

Йдеться про JASSM – ракети класу «повітря-земля», які США планують включити в новий пакет для України цієї осені. При цьому остаточного рішення ще немає, наголосили співрозмовники агентства. Надання JASSM Україні зробить значну частину європейської РФ вразливою для ударів потужних високоточних боєприпасів. Це може забезпечити Україні стратегічну перевагу. Старі моделі JASSM мають дальність польоту близько 370 км, а нові – понад 800 км. Які з них можуть передати Україні США, невідомо. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *