Новий податок для банків. Скільки доведеться платити

Депутати фінансового комітету Верховної Ради (ВР) підготували текст законопроєкту про додаткове оподаткування банків. Йдеться про ставку 5% від обсягу чистого процентного доходу. У разі ухвалення закон вступить у дію з 1 січня 2024 року. Про це повідомила Forbes народна депутатка з фінкомітету Ольга Василевська-Смаглюк та підтвердив голова комітету Данило Гетманцев.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові фактики

  • Законопроєкт передбачає, що податок на чистий процентний дохід сплачуватиметься банками додатково до податку на прибуток і одночасно з ним.
  •  Додатковий податок для банків планують вводити на три роки – з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2026 року включно, каже з посиланням на документ Василевська-Смаглюк.
  • Сам текст законопроєкту буде опублікований невдовзі – він уже знаходиться на реєстрації у ВР, уточнив Гетманцев.

Контекст 

25 серпня Гетманцев анонсував законопроєкт про додаткове оподаткування для банків. Він зазначив, що у комітеті дискутують щодо двох підходів. Перший – додатковий податок на усі чисті процентні доходи банків. Другий – оподаткуванням надприбутків.

У разі введення нового податку державний бюджет зможе отримати 10 млрд грн на рік, стверджує Гетманцев. 

Головна причина введення нового податку – надприбуток, які банки отримують попри війну. У першому півріччі процентні доходи банків сягнули 141 млрд грн, з них 73,5 млрд грн – коштом операцій із державними цінними паперами (ОВДП), каже Гетманцев. Чисті процентні доходи становили 93,6 млрд грн, що майже на 75% більше за показник 2021 року, наводить статистику Гетманцев.

За цей період сектор отримав 67,6 млрд грн чистого прибутку (у січні–червні 2022-го було 4,6 млрд грн збитку). За таких темпів фінустанови мають усі шанси вже зараз перевершити річний історичний рекорд, встановлений у 2021-му – 77,5 млрд грн. У також надуспішному доковідному 2019-му було 59,6 млрд грн. 

Більша частина доходів сектору надходить від держави, оскільки він отримує відсоткові виплати за ОВДП Мінфіну та депозитними сертифікатами НБУ. У травні ці джерела дали банкам 53% сукупних процентних доходів, зазначається у червневому звіті про фінансову стабільність Нацбанку. Крім цього надходження процентів від кредитів бізнесу становить близько чверті всіх процентних доходів, однак кожна пʼята гривня з них (понад 20%) – з бюджету через держпрограму «Доступні кредити 5-7-9%».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *