Німецький бізнес поспішає працевлаштувати біженців. Вимога – базові знання мови

Німецькі бізнес-асоціації, профспілки та органи влади готові підтримати швидшу інтеграцію біженців на ринку праці. Про це сказав 20 листопада міністр праці ФРН Губертус Гайль. Наразі в Німеччині перебуває 200 000 українських біженців, які пройшли інтеграційний курс, пише DW.

Ключові факти

  • Гайль наголосив, що залучати людей до роботи потрібно швидше, ніж раніше. За його словами, йдеться про потенційні 400 000 осіб на ринку праці, які мають базові знання німецької мови. 
  • Він уточнив, що близько 200 000 з них – це біженці з України, які пройшли інтеграційний курс або збираються це зробити.
  • Працевлаштування біженців має стати пріоритетом, вважає виконавчий директор німецької асоціації роботодавців (BDA) Штеффен Кампетер. 
  • За його словами, будь-які можливості працевлаштування є кращими, ніж залишатися на соціальній допомозі.

Контекст

У жовтні повідомлялося, що Німеччина намагається прискорити інтеграцію десятків тисяч українських біженців на свій ринок праці. Уряд 18 жовтня запропонував компаніям послабити вимоги до знання німецької мови та забезпечити додаткове навчання.

З моменту повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року понад 1 млн українців рятувалися від війни в Німеччині.

За даними німецького уряду, у липні в країні було близько 196 600 працюючих громадян України, з яких 154 600 були працевлаштовані за умови сплати соціальних внесків, а 42 000 – малооплачувані або працювали неповний робочий день. На вересень у Німеччині знаходилося 205 970 безробітних українців.

Близько 6 млн українців досі перебувають за кордоном через російське вторгнення. Залишитися там назовсім можуть від 1,3 млн до 3,3 млн залежно від оптимістичного чи песимістичного сценарію. Про це йдеться в дослідженні Центру економічної стратегії (ЦЕС), яке ґрунтується на даних двох хвиль соціологічних опитувань, проведених дослідницькою агенцією Info Sapiens у листопаді–грудні 2022-го та квітні–травні 2023 року.

Неповернення українців суттєво впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли місце у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти. Хто ці люди і чи планують вони повертатися, читайте тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *