Народний Банк Китаю знизив ключову ставку

Центральний банк Китаю несподівано знизив ключову відсоткову ставку максимально з 2020 року. Таким чином офіційний Пекін намагається підтримати економіку на тлі нових ризиків, зокрема, після прискорення спаду у сфері нерухомості, пише Bloomberg.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • 15 серпня Народний банк Китаю знизив середньострокову ставку MLF, або ставку за кредитами терміном на рік, що видаються у рамках програми середньострокового кредитування, до 2,5% річних з 2,65%. Це друге поспіль зниження з червня.
  • 15 аналітиків, опитаних Bloomberg, передбачали, що ставка залишиться незмінною. 
  • Короткострокова облікова ставка також була знижена на 10 базисних пунктів.
  • Цей несподіваний крок відбувся невдовзі після публікації невтішних даних про економічну діяльність за липень. Свіжі дані свідчать про зростання споживчих витрат, падіння промислового виробництва та інвестицій, а також зростання безробіття, зазначає видання.

Контекст

Рішення китайського центробанку щодо зниження ключової ставки стало першим під керівництвом нового голови Пань Гуншена – колишнього заступника очільника Банку Китаю, який отримав підвищення минулого місяця після відставки І Гана. 

Несподіване політичне рішення Пекіну свідчить про підвищену стурбованість політиків щодо погіршення перспектив, особливо на ринку нерухомості. Черговий великий забудовник – Country Garden Holdings Co. – стикається з борговою кризою, а продажі житла продовжують падати.

Що відбувається з економікою Китаю

  • Промислове виробництво зросло на 3,7% у липні порівняно з аналогічним періодом минулого року, що нижче середньої оцінки в 4,3% з опитування економістів Bloomberg. 
  • Зростання роздрібних продажів сповільнилося до 2,5%, що гірше середнього прогнозу в 4%. 
  • Зростання інвестицій в основний капітал знизилося до 3,4% за перші сім місяців року, що нижче прогнозу економістів у 3,7%. Інвестиції в нерухомість за цей період скоротилися на 8,5%.
  • Рівень безробіття в містах зріс до 5,3% з 5,2% у червні. Нацбюро статистики заявило, що призупинить публікацію даних про безробіття серед молоді для перегляду свої методики дослідження. У червні рівень безробіття серед 16-24-річних досяг рекордних 21,3%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *