Падіння рубля. Центробанк РФ різко підвищив ключову ставку

Центробанк Росії на позаплановому засіданні підвищив ключову ставку з 8,5% до 12% річних, йдеться у повідомленні регулятора. Це друге поспіль посилення монетарної політики за останній місяць. Днем раніше курс російського рубля подолав позначку в 101 до долара США.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Ключова ставка з 15 серпня підвищена на 350 базисних пунктів (б.п.) – до 12% річних, йдеться у повідомленні регулятора.
  • Рішення ухвалене з метою обмеження ризиків для цінової стабільності, йдеться у повідомленні.
  • Як пише РБК, після рішення ЦБ щодо підвищення ключової ставки, рубль зміцнився до 96,1. Однак пізніше втратив частину зростання, і курс долара знову піднявся до 99 руб.

Контекст

На плановому засіданні в липні російський центробанк підняв ставку з 7,5% до 8,5% річних, до цього вона не змінювалася з вересня 2022 року. Востаннє позапланово російський ЦБ підвищував ставку в лютому 2022 року – з 9,5% до 20% річних.

Позапланове засідання російський регулятор вирішив провести після різкого падіння курсу рубля. 14 серпня курс рубля подолав позначку 101 до долара США. Тоді ЦБ заявив, що ситуація з курсом стабільна, але до вечора оголосив про скликання позапланової ради директорів. 

За підсумками липня інфляція в РФ у річному вираженні склала 4,3% проти 3,25% у попередньому місяці.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *