Місія МВФ узгодила новий транш для України

Представники місії Міжнародного валютного фонду, що працювали в Києві з 4 вересня, узгодили позитивний перегляд чотирирічної програми для фінансування України та виділення чергового траншу на $1,1 млрд. Про це 11 вересня повідомила пресслужба МВФ та Міністерство фінансів України. Рішення має затвердили Рада директорів МВФ.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Україна виконала усі кількісні критерії, а також структурні бенчмарки (маяки, – Forbes) станом на кінець червня, що були необхідні для цього перегляду», – заявив очільник місії МВФ в Україні Гевін Грей, йдеться в релізі пресслужби Фонду.
  • В контексті підвищення податків в Україні МВФ не ставить конкретних вимог. Керівник місії зазначив, що українська влада має вживати заходів для закриття існуючих можливостей для ухилення від сплати податків і боротьби з тіньовою економікою відповідно до Національної стратегії доходів (НСР).
  • «Законодавство щодо реформи Митного кодексу має підтвердити центральну роль Міністерства фінансів у нагляді за митницею, – цитується у релізі Грей. – Також слід встановити надійні механізми для відбору постійного керівника митниці та інших ключових керівних посад в органі».
  • Також Грей відзначив серед короткострокових пріоритетів створення нового Вищого адміністративного суду, реформування Рахункової палати, проведення першого зовнішнього аудиту Національного антикорупційного бюро. Відновлення діяльності незалежної наглядової ради «Укренерго» має відбутися до кінця грудня.
  • Експерти МВФ відзначили прогрес України у виконанні зобовʼязань за Програмою EFF. Представники влади України виконали всі кількісні критерії та структурні маяки станом на кінець червня, йдеться у коментарі Міністерства фінансів. 
  • Водночас міністр фінансів Сергій Марченко засудив відновлення співпраці МВФ з РФ та наміри направити місію до Москви і закликав Фонд не відновлювати жодної співпраці з країною-агресором.

Контекст

4 вересня місія МВФ почала консультації з українським урядом щодо перегляду Програми розширеного фінансування.

Тоді ж голова НБУ Андрій Пишний заявив, що Україна та МВФ у межах місії щодо п’ятого перегляду програми зосередяться на можливостях внутрішніх ресурсів для покриття потреб держбюджету. Він назвав перегляд програми «непростим завданням». В його вирішенні значну роль відіграватиме робота на внутрішньому борговому ринку, зазначив голова НБУ.

5 вересня голова податкового Комітету Верховної Ради Данило Гетманцев після зустрічі Мінфіну та НБУ з представниками місії МВФ повідомив, що Фонд вказує на недостатність ресурсів у законопроєкті про підвищення податків. Одне із додаткових джерел – податок на додану вартість (ПДВ).

Програма МВФ для України діє з березня 2023 року та розрахована до 2027-го. Обсяг фінансування — $15,4 млрд. Діюча програма МВФ є вагомою частиною великого пакету міжнародної підтримки України на $122 млрд на 2023–2027 роки.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *