МХП Юрія Косюка викупить євробонди за кошти кредиту IFC на $100 млн

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) із групи Світового банку надасть агрохолдингу МХП Юрія Косюка кредиту у $100 млн на достроковий викуп єврооблігацій на $500 млн із погашенням у травні 2024 року, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на IFC.

Ключові факти

  • Фінансування надається разом із раніше оголошеним кредитом у $30 млн ТОВ «Вінницька птахофабрика» (входить в МХП) для фінансування модернізації та розширення потужностей заводу з виробництва біометану із сільськогосподарських відходів.
  • Проєкт також планується підтримати за рахунок змішаного пільгового фінансування, яке покриє гарантію відшкодування перших збитків на $60 млн.

МХП

МХП – провідний виробник курятини в Україні. Холдинг контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць і вирощування поголівʼя, переробки, збуту, дистрибуції та продажу мʼяса птиці.

МХП посідав восьме місце рейтингу «100 найбільших приватних компаній України» за 2021 рік, який склав Forbes. Власник – Юрій Косюк, загальна кількість працівників – 30 000. Торгові марки МХП – «Наша Ряба», «Легко», «Бащинський».

МХП за перше півріччя 2023 року отримав чистий прибуток $67 млн порівняно зі збитком $89 млн у першому півріччі 2022-го, а його виручка зросла на 35% – до понад $1,5 млрд.

Читати більше Згорнути

Контекст

МХП наприкінці вересня зробив пропозицію про достроковий викуп своїх єврооблігацій на $500 млн із погашенням 10 травня 2024 року за ціною 85% від номіналу. 

Агрохолдинг тоді повідомив, що досяг принципової угоди з низкою міжнародних фінансових інститутів та організацій розвитку (МФІ) щодо укладання кредитних угод на загальну суму до $400 млн, надходження від яких можуть бути використані для викупу. На початку жовтня стало відомо, що пропозицію агрохолдингу МХП про викуп за 85% від номіналу єврооблігацій на $500 млн із погашенням у травні 2024 року прийняли власники євробондів на загальну номінальну суму $150,8 млн, або приблизно 30,2% від непогашеної сукупної суми облігацій.

Раніше Міжнародна фінансова корпорація розвитку США (DFC) виділила МХП кредит у на $250 млн. Кошти планувалось використати для рефінансування боргу МХП, підтримки поточної діяльності компанії з виробництва птиці та зерна та покриття втрат, повʼязаних із війною.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *