«Метінвест» не уникне блекаутів у разі відключення електроенергії – Риженков

Комбінати групи «Метінвест» не зможуть уникнути блекаутів, проте у разі раптового знеструмлення матимуть змогу плавно зупинити виробничий процес, а після повернення електропостачання – так само плавно відновити його. Про це повідомив СЕО «Метінвест» Юрій Риженков в інтерв’ю керуючому партнеру PwC в Україні Аго Вілу. 

Ключові факти

  • «Є кілька кроків, які ми можемо зробити, аби забезпечити безперебійне живлення – це форвардні контракти та імпорт, як минулої зими. Ми до цього готові», – наголосив Юрій Риженков.
  • Проте, за його словами, «Метінвест» не може повністю уникнути блекаутів через інфраструктурні обмеження. «Якщо пошкоджень зазнає окрема підстанція, що живить конкретний комбінат, це може призвести до відключень», – пояснив він.
  • Риженков зазначив, що група наразі не може побудувати достатньо власних генерувальних потужностей, аби повною мірою забезпечити свої виробничі потреби. 
  • «Проте в нас є можливість задіяти модульні електростанції або великі генератори, щоб правильно зупинити роботу підприємства у разі відключення. Це критично як для меткомбінатів, так і для вугільних шахт, де люди працюють під землею, де є скупчення метану та критично мати вентиляцію. Тому важливо мати живлення, аби витягти людей з-під землі та продовжувати вентиляцію ділянок», – пояснив СЕО «Метінвест».
  • Резервні потужності «Метінвесту» дають змогу тримати в робочому стані одну піч на «Запоріжсталі», а також забезпечити вентиляцію та водопостачання для виробничих процесів, сказав Риженков.
  • Що стосується «Каметсталі», то «Метінвест» не може підтримувати роботу печі, але має потужності для генерації, щоб підтримувати водопостачання та обладнання в належному стані. «Це дасть нам змогу правильно завершити роботу та швидко перезапустити її після відновлення живлення», – пояснив Риженков.

Контекст

В Україні триває наймасштабніша за часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики, заявили раніше в Міненерго. Енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та, відповідно, обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів, наголошували в міністерстві. 

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак і терору, який був минулої зими. Про це він заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО, проведено ремонтну кампанію, захист енергооб’єктів, здійснюється робота з міжнародними партнерами, достатня кількість енергоресурсів, у Росії стало менше ракет.

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест» Ріната Ахметова. У Маріуполі вона втратила два головні підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалось до 40% залізорудної сировини з гірничо-збагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть цієї продукції продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. В 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *