«Конструктивне рішення можливе». Мінекономіки відреагувало на заяву Туска про можливе закриття кордону для торгівлі

Польські та українські урядовці працюють над конструктивним рішенням як розблокувати кордон і врахувати інтереси фермерів Польщі і України, повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка. За його словами, сторони змогли знайти спільну мову, а під час переговорів закриття кордону не згадувалось. Віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков додав, що ніхто з української сторони не веде переговори про закриття кордонів з Польщею.

29 лютого буває раз на 4 роки.💸 Тому ми даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Вартість зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом F29 тільки 28-29 лютого. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Качка повідомив, що мав 4 години дуже насичених переговорів з міністрами розвитку і технології Польщі Кшиштофем Гетманем і сільського господарства Чеславем Шєкєрським. 
  • За його словами, вони змогли знайти спільну мову і працюють над конструктивним рішенням як розблокувати кордон. 
  • «За всі 4 години переговорів опція закриття кордону не згадувалась. Як досить чітко сказав премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск — це було би дуже болісним рішенням для наших економік», – сказав він.
  • Він наголосив, що ця торгівля в річних параметрах становить $11,7 млрд.
  • «Не кажучи вже про транзит, який є життєво важливим для України. Поки без деталей, але конструктивне рішення можливе», – написав Качка.
  • Оновлено о 20:15. Пізніше віце-прем’єр-міністр з відновлення-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що для України стабільно працюючий кордон – це питання виживання у війні з російським агресором.
  • «Ми з великою повагою ставимося до дружньої Польщі і запропонували конструктивні рішення, а також зробили кроки назустріч для зняття напруження на кордоні», – написав Кубраков.
  • Україна очікує відповідні рішення збоку польського уряду, щоб ситуація не зайшла в глухий кут. Закриття кордону не буде вигідне нікому, окрім Росії, додав він.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів. Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда.

27 лютого тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави з національними прапорами, протестуючи проти імпорту агропродукції з України та «Зеленої угоди» Європейського Союзу. Чого саме хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

28 лютого премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що польський та український уряди ведуть переговори про тимчасове закриття кордону для призупинення торговлі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *