Кінець енергетичної кризи. Ціна на газ у Європі впала до показника 2021 року

Ціна на європейський газ впала до рівня, який останній раз спостерігався до того, як Росія почала скорочувати постачання у 2021 році, що дає надію на те, що енергетична криза, що охопила регіон останні роки, добігає кінця, пише Financial Times.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Сильний імпорт скрапленого природного газу, тепла погода та скорочення попиту внаслідок високих цін останніми роками допомогли зберегти запаси газу в підземних сховищах ЄС на історично високому рівні протягом цієї зими, що чинило тиск на ціни.
  • Ціна TTF, яка є європейським еталоном, у пʼятницю, 23 лютого, впала до €22,53 за МВт·год, найнижчого рівня з травня 2021 року, і спостерігається третє щотижневе зниження поспіль. Влітку 2022 року європейські ціни на газ досягли піку, піднявшись до понад €300 за МВт·год.

Кінець енергетичної кризи. Ціна на газ у Європі впала до показника 2021 року /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Узгоджені зусилля країн ЄС щодо обмеження попиту, а також значний імпорт СПГ з таких країн, як США, та послідовні теплі зими допомогли полегшити кризу постачання газу до Європи.
  • За даними Європейської комісії, частка трубопровідного російського газу, на який припадало 40% постачань ЄС до вторгнення, впала до 8%.
  • За інформацією галузевої організації Gas Infrastructure Europe, станом на середу газові сховища ЄС були заповнені на понад 64%, що є рекордним показником для цього часу.

Контекст

Енергетична криза в Європі почалася у 2021 році, коли регіон вийшов із затяжної холодної зими з низькими рівнями зберігання природного газу. Занепокоєння щодо обмежених поставок посилилося, оскільки Росія почала постачати менше газу до Європи, а трейдери на той час припускали, що це була тактика тиску на європейські уряди, включаючи Німеччину, з метою схвалення запуску газопроводу «Північний потік – 2».

Європейські ціни на газ досягли піку влітку 2022 року, в якийсь момент піднявшись до більш ніж €300 за МВт·год, оскільки Росія ще більше скоротила свої поставки до регіону після вторгнення в Україну та використала свої запаси газу як зброю.

У червні 2023 року стало відомо, що європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать. Сховища у ЄС досягли майже максимальної потужності вже в середині жовтня, і Україна стала альтернативою для зберігання газу, призначеного для сусідніх держав. 

Більшість резервуарів в Україні знаходяться глибоко під землею на Заході країни, далеко від лінії фронту, а Київ запропонував іноземним замовникам до 10 млрд кубометрів, третину національних потужностей, на додачу до 115 млрд кубометрів наявних сховищ у ЄС.

За словами аналітиків, рішення зберігати газ в українських ПСГ допомогло енергетичним групам та трейдерам вилучати лише відносно невеликі обсяги зі сховищ у Європейському Союзі, що дало змогу зберегти низькі ціни на газ і полегшити поповнення запасів. Окрім цього, європейським трейдерам вдалося заробити близько $320 млн завдяки зберіганню газу в підземних газових сховищах України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *